Pošlem vás do plynu, hrozila učiteľka deťom. Boli medzi nimi aj židia
22 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

Učiteľka na britskej základnej škole sa vyhrážala deťom, že ich pošle do plynových komôr, ak rýchlo nedokončia zadanú prácu.


Hoci sa snažila celú záležitosť premeniť v kanadský žart, vedenie školy ju bez váhania prepustilo. Podľa nových zistení Európskej únie na kontinente zásadne narastá antisemitizmus, predovšetkým v Nemecku a Belgicku.

"Radšej tú úlohu rýchlo dorobte, lebo vás pošlem do plynových komôr," kričala na žiakov základnej školy v Hertfordshire učiteľka, ktorú nahnevala ich pomalá práca. Podľa denníka The Independent bolo v tej chvíli v triede 28 detí, medzi ktorými sedelo tiež jedenásť žiakov židovského pôvodu.

Učiteľka si svoje nevhodné správanie vzápätí uvedomila a vyhlásila, že si len robila srandu. Aj deti poprosila, aby doma nič nehovorili rodičom. Vydesení žiaci však jej antisemitský výstup rodičom nahlásili. Tí sa obrátili na vedenie školy so žiadosťou o nápravu. To ešte v ten deň zvolalo núdzové zasadnutia a učiteľku na hodinu prepustilo.

Kriminálna rodina Pelosi a aféra Ukrajina 2. (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


"Môžeme potvrdiť, že nás rodičia našich žiakov minulý týždeň upozornili na rasistické komentáre pri vyučovaní. Bezodkladne sme reagovali a zahájili sme vyšetrovanie incidentu. Učiteľka bola prepustená a už sa nevráti" vyhlásil hovorca základnej školy.

Rodičia študentov síce vyjadrili zdesenie, zároveň ale ocenili rýchlu reakciu školy. "Musíme pripočítať škole k dobru, že dala jasne najavo, že sa chce so situáciou bezodkladne vysporiadať a nebude takéto správanie tolerovať," povedal jeden z nich.
Antisemitizmus je v Európe na vzostupe spoločne s intoleranciou

Podľa Agentúry Európskej únie pre základné práva (FRA), je antisemitizmus na vzostupe vo všetkých členských štátoch. Najviac prípadov evidujú úrady v Nemecku, Belgicku a Holandsku, najmenej naopak v Británii, Francúzsku alebo Taliansku.

Šéfredaktora Zem a Vek žalujú za "protižidovský" text: Ide o pomstu Kiskovho človeka a Progresívcov?
20 | 10 | 2019 | TASR / René Skalný