Zima bude mierna, ale s prudkými a vytrvalými lejakmi, predpovedajú meteorológovia
22 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

Nadchádzajúca zima bude pod taktovkou prudkých a vytrvalých lejakov, tvrdia experti z americkej meteorologickej spoločnosti Accuweather.


Zimné mesiace by nemali byť extrémne chladné. Prediktívne modely spoločnosti Accuweather počítajú skôr s miernym priebehom tejto zimy.

S podobným modelom prichádza tiež americká meteorologická spoločnosť NOAA. Nepredpokladá, že by Európu postihli treskúcej a dlhotrvajúce mrazy. Jej modely počítajú s miernym priebehom zimy, v poradí už štvrtým, a veľmi daždivým počasím.

https://embed.windy.com/

"Očakávame nadpriemerné zrážky, nie snehu, ale dažďa. Malo by tak skončiť sucho, ktoré prevláda v hlbších vrstvách pôdy," uviedol Dominik Jung z meteorologickej služby Q.met. Podľa jeho slov na začiatku zimného obdobia bude sužovať oblasť od britských ostrovov po Škandináviu rad prudkých búrok. "Prívaly snehu by sme očakávať nemali, zato budú hroziť záplavy," dodal Jung.

Kniha Billa Gatesa o boji proti klimatickej zmene vyjde v júni 2020
Zakladateľ spoločnosti Microsoft a jeden z najbohatších ľudí na svete Bill Gates prenesie boj proti klimatickej zmene na stránky knihy. Americký podnikateľ pracuje na diele s názvom "How to Avoid a Climate Disaster" (Ako sa vyhnúť klimatickej... Čítať ďalej
04 | 10 | 2019 | TASR


Dagmar Honsová zo spoločnosti Meteopress upozorňuje, že sezónne výhľady počasia sa musia brať s veľkou rezervou, ale prvé modely naozaj naznačujú, že môžeme počítať skôr s miernou zimou.

"Výhľad britskej poveternostné služby Metoffice sa prikláňa k tomu, že v strednej Európe bude tohtoročná zima (december až február) s až 70-percentný pravdepodobnosťou teplotne nadpriemerná, a to s odchýlkou ​​o 1,2 až 1,7 ° C v porovnaní s dlhodobým normálom, ktorý je -1,2 ° C," povedala Honsová pre portál idnes.cz. Najväčšia odchýlka by mala byť vo februári.

"Veľmi podobné výstupy vychádza z americkej služby NOAA, ktorá predpokladá období od decembra do februára teplotne nadpriemerné o 1 až 2 ° C," dodala.

Menšie úspešnosti v dlhodobých predpokladoch než teploty, však majú zrážky, pripomína Honsová. "Spoločnosť Metoffice dáva rovnaké šance na zrážkovo nadpriemernou zimu ako zrážkovo priemernú alebo podpriemernú," povedala.

VYHYNUTIE ĽUDSTVA? Vedci desia verejnosť vážnym objavom! Treba sa obávať?
Pred 12 800 rokmi na Zem dopadol asteroid, ktorý vyhubil veľkú časť ľudstva. Zistili to vedci s tým, že ľudia vtedy mali na málo. Mohli zahynúť prakticky úplne všetci. Čítať ďalej
13 | 10 | 2019 | Ján Prokop


Americká spoločnosť NOAA počíta s tým, že nadpriemerných zrážkových úhrnov by mal dosiahnuť február. "Vzhľadom k predpokladaným teplotám sa bude zrejme jednať prevažne o zrážky dažďovej, a to najmä v nižších nadmorských výškach," uzavrela Honsová.

Problém by to mohlo vyvolať najmä vo vyšších polohách kde by mohlo túto zimu naopak nadpriemerne snežiť.