AKTUÁLNE: Záborská sa nominuje do OĽaNO (DOPLNENÉ)
22 | 10 | 2019 I Gabriel Matta


Na kandidátke Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) pôjde do parlamentných volieb aj mimoparlamentná strana Kresťanská únia (KÚ). Oznámili to na tlačovej konferencii líder OĽaNO Igor Matovič a predsedníčka KÚ Anna Záborská.

Aktualizované: 22.10.2019 o 10:45 (doplnené)

Strany sú podľa Matovičových slov dohodnuté na tom, že KÚ bude mať 15 miest na kandidátke OĽaNO. Dodal, že na nej budú aj Záborská a nezaradený poslanec Richard Vašečka. Branislav Škripek z KÚ sa však do tohto spojenia nedostal. Ani Matovič a ani Škripek nemajú záujem o takúto formu spolupráce. Záborskej ponúkli číslo štyri na kandidátke, prvé tri miesta obsadí hnutie OĽaNO.

KÚ rokovala v posledných mesiacoch o spoločnom postupe do volieb aj s KDH. Doteraz sa nedohodli. Matovič zároveň pozval predsedu KDH Alojza Hlinu k spoločnému rokovaciemu stolu. „Pozývame ho ako partnera, aby sme dali každému kresťanovi istotu, že jeho hlas neprepadne,“ povedal.

Mečiar aj Harabin majú údajne našliapnuté do parlamentu .
Posledný Mečiarov najvernejší pobočník z čias HZDS, Tibor Cabaj sa chystá do parlamentných volieb po boku s Mečiarom na čele pochybnej politickej strany. V strane totiž pôsobí aj neúspešný prezidentský kandidát a bývalý člen SMER-SD Jozef... Čítať ďalej
21 | 10 | 2019 | Gabriel Matta


Anna Záborská roky pôsobila v Kresťansko-demokratickom hnutí (KDH) a to zastupovala 15 rokov v europarlamente. Súčasné vedenie na čele s Alojzom Hlinom však presadilo pravidlo 3-krát a dosť, čo znamenalo, že o jednu konkrétnu volenú funkciu sa môže kandidát uchádzať len trikrát. Potom si musí dať prestávku. Záborská tak v tohtoročných eurvoľbách už za KDH kandidovať nemohla a tak sa rozhodla z KDH po 30 rokoch vystúpiť a ísť pod vlastnou značkou Kresťanskej únie (KÚ). Tá v eurovoľbách získala 3,85 percenta, čo predstavovalo takmer 38-tisíc voličov. Na europarlament to však nestačilo.

Do Kresťanskej únie sa pridal aj Vašečka, ktorý sa v roku 2016 dostal do parlamentu na kandidátke OĽaNO zo 145. miesta. Krúžkovalo ho 25 287 voličov. Vašečka mal dlhodobo ambície byť pri premene Obyčajných ľudí na štandardnú stranu so širokou členskou základňou. S Matovičom sa však rozišli a Vašečka kandidoval na post predsedu KDH. Po neúspešnom súboji o túto funkciu ho porazil Alojz Hlina v pomere 2:1. Vašečka z hnutia neskôr odišiel a pridal sa k Záborskej.