Mečiar aj Harabin majú údajne našliapnuté do parlamentu .
21 | 10 | 2019 I Gabriel Matta

Posledný Mečiarov najvernejší pobočník z čias HZDS, Tibor Cabaj sa chystá do parlamentných volieb po boku s Mečiarom na čele pochybnej politickej strany. V strane totiž pôsobí aj neúspešný prezidentský kandidát a bývalý člen SMER-SD Jozef Behýl.


Tibor Cabaj ako podpredseda strany Slovenská liga pripúšťa, že spolu s Mečiarom idú kandidovať v budúcoročných parlametných voľbách. "Nevylučujem, že do volieb pôjdeme," povedal Cabaj pre denník SME. Na otázku, či na čele s Mečiarom, ktorý v lete ohlásil návrat do politiky, reagoval, že je to "celkom možné".

Priznal, že sa pravidelne stretávajú, debatujú o politike a bol by veľmi rád, keby sa k nim Mečiar pridal. Ukážu to vraj nabližšie dni.

MEČIAR JE SPÄŤ: Stranu predstaví v septembri, nevylúčil spoluprácu s Harabinom
Bývalý premiér a predseda HZDS Vladimír Mečiar poskytol rozhovor pre Plusku, kde ohlásil svoj veľký comeback do veľkej politiky. Nevylúčil ani spoluprácu so sudcom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom. Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Slovenská liga vznikla ešte v roku 2005 pod názvom Socialisti. Neskôr sa premenovala na Nový parlament. Posledné roky na jej čele stál neúspešný prezidentský kandidát z roku 2014 Jozef Behýl. Pred niekoľkými dňami strana Nový parlament zmenila názov, stanovy aj štatutárov. Podpredsedami sa stali Cabaj, Behýl a neúspešný kandidát na bratislavského primátora z roku 2018 Roman Ruhig. Meno predsedu Slovenskej ligy na webe ministerstva vnútra zatiaľ nie je.

V parlamentných voľbách 2010, keď HZDS získalo 4,32 percenta hlasov a po rokoch vypadlo z parlamentu, bol Cabaj na kandidátke dvojkou po Mečiarovi.
Politické strany ako obchodný artikel

Pred parlamentnými voľbami sú časté prípady, že niekto ohlási novú stranu, ale tá vznikne len premenovaním nejakej už existujúcej. Lídri prakticky mŕtvych strán však tvrdia, že ich nekúpili. Väčšinou ide o vyrovnanie dlhov a záväzkov, ktoré sa v "mŕtvych" stranách po nejakom čase nazbierajú. Zákon to však nijako nezakazuje a celý proces posudzovania z hľadiska zákonnosti spadá pod Ministerstvo vnútra SR.

Kto stojí za vznikom Harabinovej strany?
Vplyv oligarchu Brhela ale aj bývalý komunistický vojenský prokurátor. To sú ľudia spojení so stranou, ktorej tvárou je dnes Štefan Harabin. Čítať ďalej
20 | 10 | 2019 | Gabriel Matta


Naposledy ohlásil stranu Vlasť bývalý minister spravodlivosti za HZDS Štefan Harabin. Vznikla premenovaním Strany občianskej ľavice (SOĽ). Ešte predtým sa volala Občianska strana Dnes a v roku 2011 začínala s názvom Dnes.

Podľa dostupných informácií z politických kruhov mal pôvodne Harabin vstúpiť práve do strany Nový parlament, čo mu údajne ponúkol Jozef Behýl. Harabin by sa tak ocitol vedľa bývalých špičiek HZDS Cabaja a možno práve aj samotného Mečiara.

Zainteresovaní pozorovatelia nevylučujú aj koaličné spájanie sa týchto dvoch znovuoživených strán v nejakej nejasnej forme Slovenskej ligy Vlastencov.

Gál podal návrh na disciplinárne konanie voči Jankovskej a Harabinovi
Bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská a sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin budú disciplinárne stíhaní. Čítať ďalej
21 | 10 | 2019 | Gabriel Matta