Jozef D. popiera falšovanie zmeniek, P. Tótha sa pýtal na Kuciakovu vraždu
17 | 10 | 2019 I TASR

Jozef D. odmieta, že by pomáhal pri falšovaní sporných televíznych zmeniek. Označil to za nezmysel. Počas svedeckej výpovede pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vo štvrtok poprel, že by pre Mariana K., ktorý je v prípade obžalovaný, zháňal starú tlačiareň, atrament, papier a pero na výrobu falšovaných zmeniek.


Vo výpovedi sa vyjadril aj k svojmu stretnutiu s bývalým exsiskárom a novinárom Petrom Tóthom okolo vraždy novinára Jána Kuciaka. „Chcel som vedieť, čo je pravdy na tom, že je Maroš (jedna z prezývok Mariana K. - pozn. red.) zapletený v súvislosti s vraždou Kuciaka,“ povedal Jozef D. na margo dôvodu, prečo sa stretol s Tóthom v septembri 2018. Na túto otázku mu mal dať Tóth, ktorý v súčasnosti proti Marianovi K. svedčí, zmätočné odpovede.

Jozef D. tiež uviedol, že na základe Tóthovho pokynu odovzdal ešte v lete 2018 Alene Zs. škatuľu s papiermi od Mariana K. Čo v nej bolo, nevie. Alenu Zs. zadržali v septembri 2018 pre objednávku Kuciakovej vraždy.

Vzťah k Marianovi K. označil Jozef D. za priateľský odvtedy, ako mu mal pomôcť v kauze pezinskej skládky. Jozef D. vysvetľoval, že mu chceli úradníci doručiť akúsi zásielku, načo mu Marian K. navrhol riešenie. „Prepíš to na mňa, mňa určite nezavrú,“ priblížil.

Po jeho svedeckej výpovedi obžalovaný Pavol R. vyhlásil, že by boli s Marianom K. hlúpi, keby sa spoliehali na falšovanie Jozefa D. Vedúca právneho oddelenia Markízy Lucia Tandlich výpoveď svedka spochybnila vzhľadom na to, že figuruje s Marianom K. vo viacerých kauzách. V kauze Technopol Servis, kde je Jozef D. obvinený, ho zastupuje Michal Mandzák, jeden z advokátov Mariana K.

Pojednávanie v Ústave na výkon väzby (ÚVV) Bratislava pokračuje s výsluchom niekdajšieho majiteľa produkčného domu Forza a súčasného prezidenta Slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika, na ktorého sa počas svojej svedeckej výpovede odvolávala aj exmanželka Pavla R. Viera Rusková.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a obžalovaný v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.