Erdogan list od Trumpa „hodil do koša"
17 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan naložil s listom od amerického prezidenta Donalda Trumpa vcelku neúctivo, pretože ho „hodil do koša“, informuje o tom portál BBC.


V liste z 9. októbra, ktorý bol zaslaný po tom, ako boli americké jednotky stiahnuté zo Sýrie, Trump odkázal Erdoganovi: „Nebuď tvrdý chlap. Nebuď blázon!“

Prezident Trump naliehal na Turecko, aby nezačalo vojenskú ofenzívu proti kurdským silám v severnej Sýrii, ale turecký prezident túto žiadosť odignoroval.

Americký viceprezident Mike Pence sa aktuálne nachádza v Ankare, aby presadil prímerie medzi zúčastnenými stranami.

Spojené štáty čelili intenzívnej kritike za stiahnutie jednotiek, ktoré podľa kritikov dali Turecku "zelenú" na začatie vojenského útoku, pričom v posledných rokoch bola kurdská aliancia Sýrskych demokratických síl (SDF) spojencom USA v boji proti teroristom z islamského štátu (IS, predtým ISIS) v Sýrii.

Existujú obavy, že destabilizácia severnej Sýrie by mohla viesť k oživeniu džihádu.

Americký prezident vo svojom liste vyzval Erdogana, aby „urobil skvelú dohodu“ so sýrskymi demokratickými silami, pričom poznamenal, že kurdský generál Mazloum Kobani Abdi je „ochotný urobiť ústupky, ktoré by nikdy v minulosti neurobil“.

"TRUMP TLAČÍ NA TURECKO": Americký prezident hrozí zničením tureckej ekonomiky v najnovšom liste adresovanom Erdoganovi
Americký prezident Donald Trump v najnovšom liste nalieha na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby uzavrel dohodu so sýrskymi Kurdmi, pričom ho varuje, že história odsúdi Erdogana ako „diabla“, a USA ho v prípade odmietnutia... Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Marek Molnár