"SI S NAMI ALEBO S TERORISTAMI?": Erdogan kritizuje NATO, pretože nepodporili tureckú operáciu v Sýrií
14 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je pobúrený, pretože členovia NATO nepodporujú vpád Ankary do susednej Sýrie, aby zneškodnili miestne kurdské milície, pričom to argumentujú tým, že to sú teroristi.


Ankara bola vystavená diplomatickému a hospodárskemu tlaku zo strany ostatných členov NATO vrátane Nemecka, Francúzska a Spojeného kráľovstva. Tlak nastal po Tureckom rozhodnutí začať vojenskú operáciu v severovýchodnej Sýrii minulý týždeň.

Niektoré európske krajiny dokonca uplatnili embargo na predaj zbraní Turecku.

Erdogan v pondelok kritizoval nedostatočnú podporu zo strany krajín, ktoré majú byť tureckými spojencami v rámci NATO. „Podľa dohody o NATO článku 5, by mali stáť pri nás,“ prehlásil novinárom, a odvolával sa na základný pilier dohody, podľa ktorej je vojenský útok na jedného člena, útokom na všetkých.

Erdogan ďalej uviedol, že niektorí ľudia v Turecku si myslia, že zlé zaobchádzanie bolo spôsobené skutočnosťou, že ich národ je jediným spojencom NATO s moslimskou väčšinou. Rozhodol sa veriť, že európski lídri boli jednoducho mylne informovaní o tom, čo robí Ankara, uviedol prezident.

"Videl som, že nepoznajú veľa faktov, a sú pod tlakom veľmi vážnych dezinformácií," uviedol na záver turecký prezident.

Británia sa stane po brexite našim "konkurentom", tak ako USA a Čína, varuje Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová tvrdí, že Británia sa stane „potenciálnym konkurentom“ rovnako ako USA a Čína po opustení európskeho bloku. Komentáre prichádzajú kritický týždeň pred rokovaním o brexite. Čítať ďalej
14 | 10 | 2019 | Marek Molnár