Británia sa stane po brexite našim "konkurentom", tak ako USA a Čína, varuje Merkelová
14 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Nemecká kancelárka Angela Merkelová tvrdí, že Británia sa stane „potenciálnym konkurentom“ rovnako ako USA a Čína po opustení európskeho bloku. Komentáre prichádzajú kritický týždeň pred rokovaním o brexite.


Merkelová spravila vyhlásenie v nedeľu večer v paláci Élysée v Paríži, kde bola hosťom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na pracovnej večeri, pričom bol brexit bezpochýb najdôležitejším bodom programu.

"Po odchode Veľkej Británie sa z nej pre nás samozrejme spraví potenciálny konkurent. To znamená, že okrem konkurencie Číny a Spojených štátov amerických, bude existovať aj Veľká Británia," prehlásila Merkelová.

Boris Johnson nalieha, že Spojené kráľovstvo opustí európsky blok 31. októbra, a to s dohodou alebo bez.

Úradníci Spojeného kráľovstva a EÚ sa zúfalo snažia dosiahnuť dohodu, ktorú možno podpísať na summite Európskej rady v Bruseli vo štvrtok a piatok. Vedúci predstavitelia štátov EÚ 27 buď súhlasia s dohodou sprostredkovanou oboma stranami, alebo zvážia ponúknutie predĺženia platnosti článku 50 a odloženie Brexitu.

Parlament Spojeného kráľovstva sa stretne v sobotu, kde má v pláne pokúsiť sa vyriešiť túto zložitú záležitosť. Bude to prvá schôdza od roku 1982, keď Argentína vtrhla na Falklandské ostrovy, a iba tretia od druhej svetovej vojny.

Putin navštívi Saudskú Arábiu prvýkrát od roku 2007. Môže byť Rusko priateľ so všetkými na Blízkom východe?
Rusko bráni Irán, podporuje prezidenta Sýrskej arabskej republiky Baššára al-Asada a kritizuje vojnu Saudskej Arábie v Jemene. Nadchádzajúca návšteva Vladimíra Putina v Rijáde sa javí ako riskantný akt, ale je to skôr pragmatický krok, ktorý má... Čítať ďalej
14 | 10 | 2019 | Marek Molnár