Vo veku 85 rokov zomrel sovietsky kozmonaut Alexej Leonov, ktorý ako prvý vystúpil do voľného vesmíru
11 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič
Alexej Archipovič Leonov (rus. Алексей Архипович Леонов) je bývalý sovietsky kozmonaut, ktorý v rámci letu Voschod 2 vystúpil ako prvý človek do voľného priestoru.

Narodil sa  30. máj 1934 v mnohopočetnej rodine v obci Listvianka v Kemerovskej oblasti. V roku 1947 sa s rodičmi presťahoval do Kaliningradu. V roku 1955 absolvoval začiatočný letecký výcvik v leteckej škole v meste Kremenčug a v roku 1957 ho ukončil v meste Čugujev.

V roku 1960 sa dostal do prvej skupiny sovietskych kozmonautov, ktorí boli vybraní pre kozmické lety. V roku 1965 počas letu kozmickej lode Voschod 2 vystúpil ako prvý človek do voľného vesmíru. Vzdialil sa od lode pripútaný lanom na vzdialenosť 5,35 metrov. Výstup trval dovedna 20 minút, z toho 12 minút mimo kozmickej lode.

Odborník NASA bojuje za Pluto: Pre ľudí je to stále planéta!
Status planéty Slnečnej sústavy bol Plutu v roku 2006 odobratý. Bývalá deviata planéta obiehajúca okolo slnka bola vtedy zaradená medzi trpasličie planéty a Plutoid. Táto akcia vyvolala pred rokmi v spoločnosti rozruch. Po zverejnení vyhlásenia... Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | Ján Prokop


Neskôr bol v rámci sovietskeho mesačného programu cvičený za veliteľa lunárneho modulu a podľa viacerých zdrojov sa v prípade jeho úspechu mal stať prvým človekom na Mesiaci. Celý program bol ale zrušený a poslednou kozmickou misiou, na ktorej sa Leonov zúčastnil, bol medzinárodný experiment kozmických lodí Apollo 18 a Sojuz 19 (na ktorej bol Leonov veliteľom). Lety prebehli na obežnej dráhe okolo Zeme v dňoch 15. – 24. júla 1975, uskutočnenom pod názvami „Apollo Sojuz Test Project“ (ASTP) a „Experimentaľnyj Poľot Apollon Sojuz“ (EPAS).

Leonov sa tiež podieľal na vyšetrovaní havárie a smrti prvého kozmonauta J. Gagarina a napokon v roku 2013 zverejnil ako prvý z kompetentných informácie o okolnostiach jeho smrti.

NASA preveruje údajný prvý zločin vo vesmíre
Astronautka Anne McClain sa vraj počas pobytu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) prihlásila do bankového účtu svojej manželky, s ktorou sa rozišla. Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR