Odborník NASA bojuje za Pluto: Pre ľudí je to stále planéta!
02 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Status planéty Slnečnej sústavy bol Plutu v roku 2006 odobratý. Bývalá deviata planéta obiehajúca okolo slnka bola vtedy zaradená medzi trpasličie planéty a Plutoid. Táto akcia vyvolala pred rokmi v spoločnosti rozruch. Po zverejnení vyhlásenia Jima Bridenstina, správcu úradu pre letectvo a vesmír (NASA), záujem o návrat Pluta medzi planéty opäť vzrástol. Problém je v tom, že ak by bolo Pluto do Slnečnej sústavy vrátené ako planéta, museli by vedci pridať aj ďalšie, jemu podobné objekty. A namiesto o deviatich planétach by sme sa učili o niekoľkých tisícoch.


Pred trinástimi rokmi sa Pluto stalo najväčšou trpasličou planétou. Zo zoznamu planét slnečnej sústavy bolo odstránené z dôvodu zmeny definície pojmu "planéta". Pluto nespĺňa jedno z niekoľkých kritérií, ktoré sú novou definíciou nastolené, konkrétne nemá okolo seba dostatočne "čistý" priestor vďaka menším objektom a asteroidom nachádzajúcich sa v jeho blízkosti.

Vášnivú diskusiu však rozpútalo vyjadrenie jedného z odborníkov NASA Jima Bridenstina, ktorý je toho názoru, že by Pluto malo opäť doplniť existujúcich osem planét.

Hoox for business: Zabezpečená komunikácia bez odpočúvania!
Mať istotu, že vaše volanie či správy nikto neodpočúva, má v dnešnom svete pre isté skupiny cenu zlata. Atos Hoox for business je takým riešením a ponúka bezpečnú komunikáciu naprieč celým komunikačným reťazcom – od smartfónu cez použité aplikácie... Čítať ďalej
01 | 09 | 2019 | Ján Prokop


V čele kampane na "odvolanie Pluta" bol astrofyzik Neil Degrassi Tyson, ktorý si za svojím názorom aj po rokoch stojí a na svojom Twitteri podpichuje fanúšikov Pluta slovami: "Drahé Pluto, síce si krásne, ale stále si trpasličia planéta, prekusni to. S láskou, Niel. "

Teraz Bridenstine upozorňuje na fakt, že v srdciach veľkej časti populácie Pluto zostáva planétou aj naďalej a zmieňuje, že komentáre, ktoré toto tvrdenie dokazujú, číta často. Je preto ochotný za osud Pluta bojovať. "Teraz môžete písať o tom, že správca NASA vyhlásil Pluto opäť planétou," tvrdí Bridenstine. Priaznivci Pluta sa snažia argumentovať tým, že viac, ako 75 rokov sa celý svet v škole učia o slnečnej sústave s deviatimi planétami a podľa nich nie je vhodná doba na zmenu.

Vedci však vysvetľujú, že ak by Pluto bolo medzi planéty vrátené, vo vesmíre by bolo hneď niekoľko tisíc ďalších objektov spĺňajúcich rovnaké kritériá, ako práve Pluto. Medzinárodná astronomická únia zatiaľ na vyjadrenie Jima Bridenstineiho nereagovala. Píše o tom austrálsky server news.com.au.

Británia uvažuje o vyslaní dronov do Perzského zálivu
Británia uvažuje o vyslaní svojich dronov do Perzského zálivu. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia Sky News. Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | TASR