Lajčák rokoval v Bruseli so španielskym ministrom zahraničných vecí Borrellom
03 | 10 | 2019 I TASR

Dôležitosť zefektívňovania spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky Európskej únie (EÚ) ako nevyhnutného predpokladu pre silnejšiu úlohu EÚ na medzinárodnej scéne.


Aj to bola téma štvrtkového (3. októbra 2019) rokovania ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka so španielskym ministrom zahraničných vecí Josepom Borrellom.

V súvislosti s nástupom J. Borrella do funkcie Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku v novembri tohto roku bola predmetom diskusie predovšetkým spoločná zahraničná a bezpečnostná politika EÚ a jej výzvy v nasledujúcom inštitucionálnom cykle.

"Témami rozhovoru bola aj spolupráca vo V4, rozširovanie a Východné partnerstvo, ktoré potrebuje po desiatich rokoch svojej existencie nové impulzy," podčiarkol minister M. Lajčák. Zdôraznená bola tiež potreba venovať zvýšenú pozornosť susedstvu EÚ.

"Únia musí byť v našom najbližšom susedstve výrazne aktívna, v opačnom prípade budú čoraz aktívnejšiu úlohu zohrávať iní aktéri," uviedol M. Lajčák. Obaja predstavitelia sa tiež zhodli na nezastupiteľnej úlohe transatlantických vzťahov založených na zdieľaní spoločných hodnôt.