Mladá švédska klimatická aktivistka púta pozornosť. Hovorila s viacerými rakúskymi špičkami
29 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Bývalý herec a kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger sa dnes po prvýkrát stretol so 16 ročnou švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou. Stalo sa tak v predvečer konferencie o klíme R20 Austrian World Summit.


Schwarzenegger a Thunbergová sa podľa rakúskeho denníka budú viac usilovať o "väčšie ambície" a rýchlejšie prijímanie opatrení proti klimatickým zmenám. Bývalý kulturista zverejnil spoločnú fotografiu na svojom twitteri s dievčaťom, ktorá stála pri zrode globálneho hnutia školských štrajkov pre klímu. "Musím pripustiť, že som bol fascinovaný, keď som sa stretol s Gretou Thunbergovou," napísal Schwarzenegger.

Mladú Švédku prijal aj rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. "Obdivujem ju už dlho," uviedol na twitteri. "Greta a jej spolubojovníci mi dávajú nádej, že klimatickú krízu môžeme spoločne a úspešne zdolať," dodal bývalý šéf rakúskych zelených.

Kto bude novým šéfom Európskej komisie? Macron a Merkelová sa ešte nedohodli
Angela Merkelová chce, aby rozhodnutie o obsadení najvyšších pozícií v Európskej únii padlo čo najskôr. Nemecká kancelárka to dnes povedala v Berlíne s tým, že jej vláda podporuje princíp výberu predsedu Európskej komisie zo straníckych... Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Okrem Schwarzeneggera, Thunbergovej a Van der Bellena sa na Viedenskej konferencií o zmenách klímy zúčastní tiež napríklad generálny tajomník OSN António Guterres, americký astronaut Scott Kelly či nórsky lyžiar Aksel Lund Svindal.