ODHALENIE: Nemecká tajná autocenzúra bol odhalená
21 | 07 | 2019 I Fero Samil

Nový prieskum o autocenzúre v Nemecku ukázal, že Nemci v zarážajúcej miere cenzurujú svoj vlastný prejav. Na otázku, či je možné "sa na verejnosti slobodne vyjadrovať," odpovedalo "áno" len 18% opýtaných. Pre porovnanie 59% Nemcov uviedlo, že v kruhu svojich priateľov a známych sa vyjadrujú bez zábran.


Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) uverejnil prieskum organizácie Institut für Demoskopie Allensbach (Inštitút pre výskum verejnej mienky) podľa ktorého sú "takmer dve tretiny občanov presvedčené, že dnes musí byť človek veľmi opatrný, ku ktorým témam sa vyjadruje, pretože existuje veľa nepísaných pravidiel o tom, aké názory sú prijateľné a prípustné."

Tento prieskum uvádza, že "pre väčšinu respondentov je jedným z najcitlivejších tém problematika utečencov, spolu s vyhláseniami o moslimoch a islamu." Pri témach, ako je ochrana klímy, rovnaké práva, nezamestnanosť a výchova detí, je situácia úplne odlišná a možno sa k nim podľa drvivej väčšiny opýtaných vyjadrovať úprimne. "Podľa tohto prieskumu je 71% Nemcov presvedčených, že k otázke utečencov sa dá vyjadrovať len "veľmi, veľmi obozretne".

K výraznému posunu došlo v posledných dvadsiatich rokoch pri tom, ktoré sú považované za tabu. Napríklad patriotizmus bol v roku 1996 citlivou témou len pre 16% Nemcov, dnes je citlivou témou už pre 41% opýtaných.

Danko: Ak Smer-SD nepredloží návrh na zmeny vymáhania výživného, navrhnem to ja
Ak Smer-SD nepredloží návrh na zmeny pri vymáhaní výživného, urobí to predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Povedal to v rozhovore pre TASR s tým, že návrh predloží na prerokovanie do Národnej rady (NR) SR na jeseň. Po novom by mal alimenty od... Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | TASR


"Patriotizmus, kozmopolitizmus a podpora Európy" (teda podpora EÚ) neboli podľa tohto prieskumu považované za vzájomne sa vylučujúce názory. Dnes "si občania už nie sú tak istí, či si ich elity stále váži svojho národa, keď tak vehementne podporujú európsku integráciu a globalizovanu ekonomiku ... Nemci sa stále viac obávajú, že budú považovaní za extrémny pravičiarov, ak sa prejaví ako vlastenci. Súčasne ale asi tretina obyvateľstva hovorí, že politici by nemali dávať na obdiv národnú hrdosť, ak sa nechcú vystaviť tvrdým osobným útokom."

Medzi tým, čo Nemci považujú za tabu vo verejnej sfére, a tým, čo je "citlivou témou" v súkromných rozhovoroch medzi priateľmi a známymi, je obrovský rozdiel. Napríklad 62% Nemcov je presvedčených, že politik, ktorý vyhlási, že islam má v Nemecku príliš veľký vplyv, sa vystaví tvrdej kritike, ale iba 22% Nemcov sa domnieva, že vyjadrenie takého názoru v súkromnom rozhovore by im spôsobilo problémy. Podobne je považované za riskantné povedať na verejnosti, že "sa toho v Nemecku robí príliš veľa pre utečencov," ale iba 31% opýtaných by považovalo za riskantné povedať niečo také v súkromí. Inými slovami sa zdá, že je veľký rozdiel medzi tým, čo Nemci hovoria na verejnosti, a tým, čo si myslia.

"Nápadne veľa Nemcov má dojem, že pokiaľ ide o osobné prejav na verejnosti, tak spoločenská kontrola zosilnela, a úrady stále viac dohliadajú na výroky a správanie jednotlivcov," konštatuje prieskum. "Každý druhý občan je presvedčený, že dnes je oveľa viac pozornosti venovalo tomu, ako sa človek správa na verejnosti, a čo hovorí. 41% opýtaných uviedlo, že politická korektnosť je prehnaná a 35% respondentov dokonca dospelo k záveru, že slobodný prejav je možný len v súkromí. "

Beblavý a "slušná" Farská sa "náhodou" stretli v USA spoločne s americkým vojnovým jastrabom. Náhoda?
Jedna z popredných tvárí antifašistického tábora, aktivista Robert Mihály, uverejnil na facebooku fotografiu s priloženým textom, ktorý ešte poriadne rozvíri mnohé "slušné" kruhy a vytvorí nové názorové konflikty. Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Prieskum zistil, že sa nemecká verejnosť domnieva, že politická korektnosť je prehnaná. Dve tretiny Nemcov nesúhlasí s tým, aby sa vo verejnom diskurz používal zvláštne, politicky korektné termín pre migrantov "ľudia s migračnými koreňmi", namiesto obvyklého výrazu "cudzinec". Päťdesiat sedem percent Nemcov hovorí, že im už ide na nervy to, ako im úrady "stále viac nariaďujú, čo majú hovoriť, a ako sa majú správať." "Východná" Nemci z bývalej komunistickej NDR si na to sťažujú viac ako priemerní občania, pretože "ich spomienky na totalitné šikanovanie a obmedzovania slobody prejavu sú stále živé." Prieskum organizácie Institut für Demoskopie Allensbach končí touto poznámkou:

"Je veľký rozdiel, medzi tým, či spoločnosť všeobecne prijíma a podriaďuje sa zmysluplným normám alebo či sa občania obávajú, že sú stále viac sledovaní a posudzovaní ... Mnoho občanov cíti, že nie sú rešpektovaní a ich obavy a postoje nie sú brané vážne, a že neprebieha otvorená diskusia o súčasnom dôležitom vývoji v krajine ... "

Výsledky tohto prieskumu nie sú pre ľudí vnímajúce v posledných rokoch erózii slobody prejavu žiadnym prekvapením. Tento ústup [od dodržiavanie slobody prejavu], vyvrcholil v Nemecku v roku 2018 Zákonom o cenzúre, ktorý vyžaduje, aby platformy sociálnych médií odstránili alebo blokovali akékoľvek údajné "trestné činy", napríklad hanobenie alebo podnecovanie, do 24 hodín od doručenia sťažnosti akéhokoľvek užívateľa. Ak tak neurobí, môže im nemecká vláda udeliť pokutu až do výšky 50 miliónov eur.

Niektorí ľudia v Nemecku boli už dokonca za kritiku vládnej migračnej politiky trestne stíhaní. V roku 2016 boli manželia Peter a Melanie M. trestne stíhaní za vytvorenie facebookovej skupiny, ktorá kritizovala vládnu migračnú politiku. Podľa spravodajstva médií napísal Peter M. na túto stránku napríklad tento názor: "Vojnoví a ekonomickí utečenci zaplavujú našu krajinu. Prinášajú hrôzu, teror, strach a zármutok. Znásilňujú naše ženy a ohrozujú naše deti. To musí prestať!"

MIMORIADNA SPRÁVA: Hasiči zasahujú pre lokálne búrky najmä v Žilinskom kraji (FOTO)
Hasiči evidujú za posledné dve hodiny prudký nárast výjazdov v súvislosti s nepriaznivým počasím. Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | Roman Suchý


Na súde Peter M. svoje on-line komentáre obhajoval takto: "Človek už nemôže ani vyjadriť kritický názor na utečencov, bez toho by bol označený za nacistu. Chcel som len vytvoriť diskusné fórum, na ktorom by sa mohlo diskutovať o utečencoch ..." vo svojej záverečnej reči sudca povedal: "Táto skupina je jasne pravicovo zameraná." Peter M. bol odsúdený na devítiměsíčnímu trestu odňatia slobody podmienečne a jeho manželka dostala pokutu 1 200 eur. Sudca potom dodal: "Dúfam, že chápete závažnosť situácie. Ak sa predo mnou objavíte znova, skončíte vo väzení."

Denník Die Welt v septembri 2015 uviedol, že ľudia, ktorí v sociálnych médiách vyjadrujú "xenofóbnej" názory, riskujú stratu práva tráviť svoj voľný čas so svojimi vlastnými deťmi. Rodičia ani nemusí spáchať žiadny trestný čin, aby súd považoval blaho dieťaťa za ohrozené a aby obmedzil právo rodičov s ním tráviť voľný čas, alebo aby nariadil, že u stretnutie rodičov s deťmi musí byť prítomný "vychovávateľ", ktorý by "mohol v prípade potreby zasiahnuť. " Je tiež možné zakázať určité akcie, prejavy alebo schôdzky v prítomnosti dieťaťa. Ako posledná možnosť môže súd dieťa zo starostlivosti rodičov úplne odstrániť.

V auguste 2017 uložil mníchovský okresný súd novinári Michaelovi Stürzenbergerovi podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody za to, že na Facebooku zverejnil historickú fotografiu Veľkého jeruzalemského Muftiho Mohameda Amin al-Husajního zachyteného, ​​ako si potriasa rukou s nacistickým pohlavárov v Berlíne v roku 1941. Podľa obžaloby sa zverejnením fotografie Stürzenberger previnil "podnecovaním nenávisti voči islamu" a "očierňovaním islamu". Súd zistil Stürzenbergera vinným zo "šírenia propagandy protiústavných organizácií." Stürzenberger sa proti rozsudku odvolal a odvolací súd v Mníchove ho v decembri 2017 zbavil všetkých obvinení. Odvolací súd rozhodol, že na jeho čin sa vzťahuje sloboda prejavu. Táto kauza však zanechala v nemeckej spoločnosti dojem, že sú dnes tabu už aj historické fakty.

Hoci sa Nemci vyjadrujúce sa na verejnosti úprimne nemusia obávať gulagov, ako boli v Sovietskom zväze a v Číne, tak vyššie uvedené prípady trestného stíhania ukazujú, že reálne dôvody na obavy existujú.

Hoci sa tento prieskum obmedzil len na Nemecko, možno predpokladať, že ak by takýto prieskum prebehol v podobne zmýšľajúcich západoeurópskych krajinách, napríklad vo Veľkej Británii, tak by sa výsledky príliš nelíšili. Priestor pre slobodu prejavu sa tam tiež zmenšuje, ako je doložené tu a tu. Nedávno bol kandidát za Liberálna demokratmi Dániel Tóth-Nagy suspendovaný za svoje komentáre, ako napr. "Islamofóbii neexistuje." a za svoj retweet "A čo FGM? Vraždy zo cti? Nútené manželstvá? Čo si myslíte o proteste žien v Iráne, Saudskej Arábii a ďalších islamských krajinách proti povinnému nosenia hidžábu? A čo šaría v Británii? A čo vzdelávanie o právach komunity LGBT odmietané moslimami v Birminghame? "

Juraj HRABKO: Pri tzv. špitzenkandidátoch Slovensko zohralo úlohu nie vo svoj prospech
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová bola na návštevách v Česku, Maďarsku a Poľsku kritická preto, aby si u susedov získala rešpekt. „Myslím si, že to rozhodne nebol krok vzad. Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | TASR


Tieto otázky sú pre politika úplne legitímne, ale hovorca miestnej straníckej organizácie Liberálnych demokratov povedal:

"Tieto príspevky nie sú v súlade s hodnotami a presvedčením našej strany a nebudeme ich tolerovať. Keby sme to vedeli skôr, tak by Dániel Tóth-Nagy nikdy nebol vybraný ako kandidát našej strany do volieb. Okamžite sme ho suspendovali a všetkým, ktoré tieto komentáre urazili, sa úprimne ospravedlňujeme. "

Nedávno boli z vlakov a železničných staníc v Liverpoole a okolie odstránené plagáty propagujúce nový album britského speváka Morrisseyho "Syn Kalifornie" (California Son), potom, čo jeden cestujúci kontaktoval prepravcu s otázkou, či súhlasí s názormi Morrisseye, a či sú tieto plagáty " vhodné ". Morrissey sa predtým objavil v USA v televíznom programe Tonight Show s odznakom pravicové strany For Britain.

"To je ako v Tretej ríši, že áno? A dokazuje to, že britské umenie musí vyhovovať všetkým úzkoprsým a malicherným ľuďom," povedal Morrissey o odstránenie svojich plagátov. "Nesmieme slobodne debatovať, a to samo o sebe je konečným zatratením rozmanitosti ... Obávam sa, že žijeme v Dobe idiotov a musíme sa modliť, aby to už čoskoro skončilo."

Je len malá šanca, že to čoskoro skončí. Nemecký prieskum ale dokazuje, že európske vlády nebudú musieť ďalej uťahovať skrutky cenzúry, Európania sú totiž už teraz majstrami autocenzúry.

UKRAJINA: Zvrat v Donbase, dvaja vojaci prišli o život
Dvaja príslušníci Operácie spoločných síl (OOS) v Donbase na východe Ukrajiny prišli v nedeľu o život pri výbuchu improvizovaného výbušného zariadenia, informovala agentúra UNIAN s odvolaním sa na veliteľstvo OOS. Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | TASR