Čína sa chystá otvoriť nové medzinárodné letisko Daxing, pričom uzavrie svoje najstaršie letisko (VIDEO)
23 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Najstaršie čínske letisko, ktoré sa otvorilo v roku 1910 počas vlády dynastie Čching, sa chystá zatvoriť svoje priestory. Toto rozhodnutie je kvôli novému pekingskému medzinárodnému letisku Daxing, ktoré bude mať najväčší terminál na svete.


Nové letisko, ktoré stálo 80 miliárd juanov (približne 10,2 miliárd eur) a ktorého výstavba trvala päť rokov, bude obsahovať veľkolepý terminál v tvare hviezdice. Nové letisko by malo mať najväčší terminál na svete, pretože zaberá plochu neuveriteľných 700 000 metrov štvorcových. Celé medzinárodné letisko Daxing pokrýva okolo 47 kilometrov štvorcových, so štyrmi dráhami a 268 parkovacími miestami pre lietadlá.

Obrovské nové letisko, ktoré sa nachádza 46 kilometrov južne od pekinského námestia Tchien-an-men, sa chystá do roku 2021 zvládnuť 45 miliónov cestujúcich ročne a do roku 2025 plánujú zvýšiť tento počet až na 72 miliónov cestujúcich. Do roku 2025 existujú ambiciózne plány na rozšírenie letiska, keďže sa očakáva, že toto miesto do roku 2040 zvýši svoju kapacitu až na ohromných 100 miliónov cestujúcich.



Otvorenie letiska je naplánované na 30. septembra, deň pred 70. výročím Čínskej ľudovej republiky.

Daxing sa stane druhým medzinárodným letiskom v čínskom hlavnom meste po letisku Beijing Capital International Airport (BCIA). BCIA je v súčasnosti druhým najrušnejším letiskom na svete, pričom slúži ako hlavné letecké centrum mesta, ale už aj jemu dochádzajú kapacity.

Keďže sa očakáva, že Daxing zmierni tlak na hlavné letisko, Peking už nebude potrebovať svoje malé vojensko-civilné letisko s názvom Nanyuan, čo v čínštine znamená „južná záhrada“. Letisko bolo otvorené v roku 1910 počas dynastie Čching, čím sa stalo najstarším letiskom v Číne.

Osud starého letiska je zatiaľ nejasný, ale existuje možnosť, že sa z tohto miesta môže stať múzeum.

"V porovnaní s letiskom Daxing a letiskom Nanyuan, má najstaršie letisko bohatú a špeciálnu históriu s mnohými fascinujúcimi príbehmi, vďaka čomu sa z neho stáva ideálne miesto pre múzeum s tematikou civilného letectva," uviedol Ma Huidi, riaditeľ Centra pre štúdium voľného času Číny na Čínskej akadémii umení.

Jedna z najstarších a najväčších cestovných kancelárií na svete skrachovala
23 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR