Druckerovi bez Pelegriniho nemusí stačiť dych
20 | 09 | 2019 I Peter Haluza

Strana Tomáša Druckera Dobrá voľba podľa aktuálnych informácií ostane zrejme bez svojej najväčšej hviezdy, ktorá ho mala potiahnuť vpred, teda bez Petra Pellegriniho. Aktuálne informácie z prostredia Smeru hovoria, že premiér s expremiérom sa dohodli na ďalšom spoločnom postupe.


Druckerov politický projekt, za ktorým má stáť aj oligarcha Jozef Brhel a údajne aj jeho manažérske duo Kaliňák-Počiatek, tak bude musieť prísť s niečím naozaj prevratným, aby sa mu podarilo prekonať 5%  hranicu, potrebnú na vstup do parlamentu.


Na to, že ide o projekt s výraznou finančnou podporou, Dobrá voľba nemusí byť stávkou na istotu. V aktuálnom prieskume preferencií politických strán mu agentúra Focus namerala 2,1 %. Pripomeňme ešte pôvodný prieskum z dielne agentúry AKO, ktorý bol ale zameraný konkrétne len na voličský potenciál tejto strany. Tento prieskum nameral Dobrej voľbe vyše 7% podporu.


Arpád Németh: Garancia metodiky je pri prieskumoch dôležitá
Návrh na garantovanie metodiky zberu a vyhodnocovania dát pri predvolebných prieskumoch by mohol pozitívne ovplyvniť kvalitu verejných informácií. Podnet predsedu SNS Andreja Danka si preto zaslúži pozornosť a širšiu polemiku. Čítať ďalej
19 | 09 | 2019 | Arpád Németh

Program ešte nepoznáme, nakoľko ho strana plánuje predstaviť v októbri, Drucker však má za sebou intenzívnu cestu po regiónoch, kde už mohol nabrať časť politickej podpory. Šéf Dobrej voľby má pritom podľa svojich vyjadrení problém s Ficom, ale vládu so Smerom nevylúčil. Čo je šalamúnske vyjadrenie, lebo práve Fico verejnosti aj svojim ministrom rád pripomína, že sú jeho stranícki podriadení. V podstate sa tak Druckerovi stačí pri vstupe do koalície so Smerom odvolať na to, že Fico nesedí na nejakej exekutívnej stoličke a aj vlk sa nažerie, aj koza ostane celá. Avšak oligarchia okolo Smeru bude mať potom oveľa väčší problém.


Čo ostáva verejnosti zakryté, je totiž financovanie strany Dobrá voľba. Drucker sumu potrebnú na kampaň odhadol na asi 700-tisíc eur, pričom ju chce financovať z pôžičiek straníkov. Tu už to začína byť čistá smeráčtina, lebo takých bohatých novopečených straníkov by si asi želalo viac politických strán a nieto ešte strana, ktorá sa v podstate oficiálne práve narodila. Takže na rečiach, že ide o záložný plán oligarchov zo smeráckeho pozadia asi predsa len niečo bude.


Podľa prieskumu najvhodnejším premiérom po budúcich voľbách by bol Pellegrini
Najvhodnejším predsedom vlády po budúcoročných parlamentných voľbách by bol súčasný premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Na druhom mieste skončil bývalý prezident a líder Za ľudí Andrej Kiska, tretiu priečku obsadil predseda hnutia OĽaNO Igor... Čítať ďalej
08 | 09 | 2019 | TAS

Veľmi hypoteticky sa môže Dobrá voľba stať aj členom nejakej koalície, kde by Smer nefiguroval. Lebo veď keď ide o stoličky a možnosť zaryžovať si, je v podstate dobrý akýkoľvek partner. Ak však Drucker nepríde po očakávanom a nateraz zrejme definitívnom odmietnutí od Pellegriniho s nejakým veľkým ťahákom, alebo Fico nepošle Smer nejakým úplným failom do ešte väčších hlbín ako je teraz, môže sa politickým inžinierom a ich financmajstrom v pozadí stať, že ich materský Smer ostane oslabený a nový projekt nezíska dosť percent na vstup do parlamentu. Dvojitá strata by tak zabolela.