Molotov koktaily proti vodným delám: Násilie pri protestoch v Hongkongu stále pokračuje (VIDEO+FOTO)
16 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Protivládne demonštrácie v Hongkongu sa v nedeľu opäť vyostrili, keď agresívni demonštranti útočili na vládne budovy s molotov koktailami, zatiaľ čo polícia reagovala slzným plynom a vodnými delami.


Aj keď na ulici bolo v porovnaní s predchádzajúcimi víkendami menej ľudí, zdá sa, že násilie je stále na vzostupe v poloautonómnom regióne Číny. Aktivisti opäť postavili barikády, vytvárali požiare a rozbíjali okná.

Na záberoch je vidieť, ako polícia stráži budovu, pričom demonštranti na nich hádžu molotov koktaily.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=108&v=1_C-I9Ewn4A

Polícia na ich útoky odpovedala vodnými delami, pričom použili pri striekaní jasne modrú tekutinu. Takéto zafarbenie uľahčuje následne pátranie po ich rozptýlení.

Reuters / Tyrone Siu


Požiare boli okamžite zahasené, zatiaľ čo dav bol pokropený slzným plynom.

Reuters / Tyrone Siu


Ďalej na záberoch vidno, ako sa jednému demonštrantovi podarilo hodiť Molotovov koktail na jeden z vodných kanónov, ktorý začal horieť. Ukázalo sa však, že stroj bol vybavený aj strešnými postrekovačmi, takže oheň bol okamžite uhasený.

Jorge Silva


Predtým sa konalo pokojné zhromaždenie pred britským konzulátom. Demonštranti naliehali na Spojené kráľovstvo, aby prišlo a ochránilo svoju bývalú kolóniu, pričom skandovali heslá ako: „My chceme ostať Briti a nikdy sa nevzdáme!“

Ruptly


Protesty trvajú v Hongkongu od marca, keď sa podal návrh zákona, ktorý by umožnil vydávanie ľudí do Číny, protestujúci ju odsúdili ako pokus o zničenie honkongského súdnictva.

Keď došlo k zrušeniu tohto návrhu, protesty neskončili. Aktivisti teraz požadujú ďalšie veci, ako napríklad prepustenie zatknutých osôb a vyšetrovanie údajných prípadov brutality polície.

GLOBAL TIMES: USA nikdy „neoslobodia“ Hongkong, iba destabilizujú Čínu
Nedeľná masová demonštrácia bola zameraná na nátlak USA, aby prijali Hongkonský zákon o ľudských právach a aby v nej vládla demokracia. Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | Marek Molnár