Nové štúdia naznačujú, že kométy z našej slnečnej sústavy pochádzajú z jediného kozmického zdroju
11 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Americkí a európski vedci overujú zaujímavú teóriu, že všetky kométy v našej slnečnej sústave pochádzajú z jedného časového bodu. Podľa teórie bol tento bod vytvorený vtedy, keď sa planéty ešte len formovali okolo nášho novo vzrodeného slnka.


Vedci využili chemické modely pri prieskume 14 známych komét, aby zistili, či ich zloženie môže ukázať ich konkrétny pôvod. Prekvapivo im to aj vyšlo.

"Urobili sme pár štatistík, aby sme zistili, či v našej mladej slnečnej sústave sa našiel špeciálny čas alebo miesto, kde sa naše chemické modely rovnali s údajmi o kométach," uviedol astronóm Christian Eistrup.

„Bol tam jeden model, ktorý sa najlepšie zhodoval s každou kométou, čo naznačuje, že zdieľajú svoj pôvod,“ ďalej uviedol Eistrup.

Prekvapivo, 14 rôznych komét vzniklo v rovnakom čase a mieste: v plochom protoplanetárnom disku, ktorý bol naplnení plynom a prachom, počas toho ako obiehal naše novovzrodené slnko.

Tento disk sa nachádzal na slnečnej obežnej dráhe, kde sa oxid uhoľnatý premenil na ľad, pri teplotách okolo mínus 250 stupňov Celzia, čo je teplota, pri ktorej takmer všetky známe molekuly zamrznú.

Vieme, že kométy pozostávajú predovšetkým z ľadu, prachu a malých častíc podobných skale, takže tieto dôkazy majú zmysel. Dopady komét na našu planétu sú navyše jedným z vedúcich teoretických vysvetlení, ako sa dostal život na planétu Zem.

„Stále nevieme, ako začal život na Zemi. Avšak chémia, ktorá sa nachádza v kométach mohla viesť k produkcii organických molekúl, ktoré môžu byť zodpovedné za vznik života na Zemi. Ak správna kométa zasiahne správnu planétu, so správnym prostredím, tak na tejto planéte by sa mohol začať rozširovať život,“ dodal na záver Eistrup.

Tím hľadá viac údajov o kométach, aby mohol ďalej testovať svoju hypotézu.

Hongkonská burza vyhlásila ponuku na kúpu londýnskej burzy
Hongkongská burza (HKEX) a spoločnosť Clearing vyhlásili ponuku na prevzatie londýnskej burzy cenných papierov, ktorá je jednou z najväčších burz v Európe, pričom ponúkli 29,6 miliárd libier (33,1 miliárd eur). Čítať ďalej
11 | 09 | 2019 | Marek Molnár