Hongkonská burza vyhlásila ponuku na kúpu londýnskej burzy
11 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Hongkongská burza (HKEX) a spoločnosť Clearing vyhlásili ponuku na prevzatie londýnskej burzy cenných papierov, ktorá je jednou z najväčších burz v Európe, pričom ponúkli 29,6 miliárd libier (33,1 miliárd eur).


Na hongkonskej burze sa uvádza, že toto prepojenie by prospelo obidvom podnikom, pričom by sa posilnilo ich umiestnenie na trhu. Ďalej dodala, že prevzatie ponúkne účastníkom trhu a investorom bezprecedentné pripojenie na globálny trh.

„Spojením spoločností HKEX a LSEG sa na nadchádzajúce desaťročia predefinujú globálne kapitálové trhy,“ uviedol výkonný riaditeľ hongkonskej burzy Charles Li pre portál Bloomberg. „Obidva podniky majú vynikajúce meno, finančnú silu a preukázateľné rekordné výsledky rastu.“

Podľa HKEX bude dohoda financovaná kombináciou hotovosti a nového úverového rámca. HKEX ďalej uvádza, že očakáva, že zamestnanci LSE si zachovajú svoje pracovné miesta, pričom budú len pracovať pre nových vlastníkov.

LSE uviedla, že túto ponuku zváži.

Ponuka HKEX prichádza len päť týždňov po tom, čo LSE oznámila svoju vlastnú dohodu o prekvapivom zlúčení s dátovou skupinou Refinitiv, ktorá je súčasťou Thomson Reuters.

Akcie na londýnskej burze cenných papierov sa po ponuke zvýšili na nové rekordné maximum, keď vyskočili o 16 percent na 78,94 libier.

Čína oslobodila 16 amerických tovarov od dodatočných ciel
Peking oslobodil 16 druhov tovaru vyrobeného v USA z dodatočných ciel, ktoré boli zavedené ako odvetné opatrenie po tom, čo Washington zvýšil clo na množstvo čínskych výrobkov. Čítať ďalej
11 | 09 | 2019 | Marek Molnár