Superodpočet nákladov firiem na výskum a vývoj sa zdvojnásobí
11 | 09 | 2019 I SITA

Superodpočet nákladov firiem na výskum a vývoj sa zdvojnásobí. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR, ktorí dnes schválili vládnu novelu zákona o dani z príjmov.


Podľa súčasnej legislatívy si pritom firmy môžu z daňového základu ešte raz odpočítať sumu zodpovedajúcu 100 % nákladov na výskum a vývoj. Po novom sa má tento podiel zvýšiť na 150 % za tohtoročné daňové obdobie a následne na 200 % pre zdaňovacie obdobie, ktoré sa začne najskôr 1. januára 2020. Návrh ešte musí podpísať prezidentka.

Novela zákona o dani z príjmov však prichádza aj s ďalšími zmenami, najmä čo sa týka odpisovania majetku či strát v účtovníctve. Kým v súčasnosti sa straty dajú odpočítavať rovnomerne vo výške 20 % ročne, po novom si budú môcť podnikatelia odpočítať počas piatich rokov stratu do výšky 50 % základu dane.

Ešte výraznejšie zmeny však rezort financií pripravil pre najmenších podnikateľov. Novela totiž zavádza pojem mikrodaňovník, čo budú subjekty s ročným obratom do 49 790 eur, čo je hranica stanovená pre registráciu na daň z pridanej hodnoty.

Podľa údajov rezortu financií sa pri tomto nastavení za mikrodaňovníka klasifikuje zhruba 50 % z celkového počtu daňovníkov. Tieto subjekty si pritom budú môcť počas piatich rokov odpisovať straty ľubovoľne. Spomínaní mikrodaňovníci budú mať voľnejšie ruky aj pri rozhodovaní o spôsobe odpisovania hmotného majetku, okrem nehnuteľností.

Zjemnenie kritérií pre povinné audity účtovníctva firiem v prvom čítaní parlament podporil
Kritériá pre povinné auditovanie účtových závierok obchodných spoločností by sa mali zmierniť. Počíta s tým novela zákona o účtovníctve, ktorú dnes posunuli poslanci Národnej rady SR do druhého čítania. Ministerstvo financií, ktoré návrh... Čítať ďalej
11 | 09 | 2019 | SITA


Ďalším opatrením v novele, zameraným na znižovanie administratívnej náročnosti, je zvýšenie hranice na platenie preddavkov na daň z príjmu zo súčasných 2 500 eur na 5 000 eur. Zároveň sa zavádza automatická registrácia daňovníkov na daň z príjmov zo strany správcu dane. Administratívna náročnosť by sa mala znížiť aj pri závislej činnosti, keďže návrh oprávňuje zamestnávateľa vystavovať a doručovať zamestnancovi vymedzené doklady elektronicky.

Jedným z opatrení v novele je aj podpora elektromobility. Zákon o dani z príjmov totiž dá podnikateľom možnosť skráteného odpisovania automobilov na elektrický alebo hybridný pohon z klasických štyroch rokov na dva roky. „Hlavným zámerom pri podpore elektromobility je zvýšenie motivácie podnikateľského prostredia na obstaranie elektromobilu,“ uvádza ministerstvo financií.

Novela tiež zavádza paušál na príspevok zamestnávateľa na dopravu a zvyšuje príspevok zamestnávateľa na nájomné bývanie na 100 eur.

Parlament dnes schválil aj ďalšiu novelu zákona z dielne ministerstva financií, a to o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní, ktorou sa do nášho právneho systému transponujú pravidlá Európskej únie. Ich cieľom je zvýšenie daňovej transparentnosti a účinný boj proti nežiaducim cezhraničným daňovým praktikám spoločností.