Snahy obmedzovať prístup k interrupciám sú násilím od štátu, mimovládky usporiadajú pochod
10 | 09 | 2019 I SITA

Snahy obmedzovať prístup k interrupciám sú násilím zo strany štátu. Upozorňujú na to členky neformálnej iniciatívy Povstanie pokračuje, feministickej vzdelávacej a publikačnej organizácie Aspekt a feministickej mimovládnej organizácie Možnosť voľby.


Organizácie odmietajú návrh novely zákona na obmedzenie prístupu žien k bezpečným interrupciám a preto organizujú pochod za rešpektovanie sexuálnych a reprodukčných práv Nebudeme ticho. Podľa nich stigmatizácia a kriminalizácia interrupcií nevedie k ich zníženiu, ale naopak k zvýšeniu interrupčnej turistiky a u tých najzraniteľnejších skupín k nelegálnym a predovšetkým život ohrozujúcim zákrokom.

"Ak sa chceme ako ženy a spoločnosť emancipovať, nejde to inak, ako organizovať sa zdola a zapájať sa do občianskej spoločnosti," uviedli organizátorky pre agentúru SITA dôvod, prečo je dôležité na pochod prísť. Ten sa uskutoční v sobotu 14. septembra na Námestí SNP v Bratislave. Cieľom je vyjadriť solidaritu so všetkými ľuďmi, ktorých sa reštrikcie týkajú.

Návrh, ktorým sa majú sprísniť interrupcie, pripravujú Smer-SD a Slovenská národná strana. Detaily návrhu predstavia, keď bude známe jeho konkrétne znenie. Obmedzovanie reprodukčných práv žien však podľa organizátoriek súvisí so štrukturálnym násilím. Jeho súčasťou je "systematické odopieranie, obmedzovanie a porušovanie ľudských práv zo strany štátnych inštitúcií.

Nákup zdravotnej starostlivosti je vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni už súčasťou inej sekcie
Ministerstvo zdravotníctva ako jediný akcionár Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) schválilo organizačnú štruktúru, v rámci ktorej je podľa rezortu od 1. septembra 2019 nákup zdravotnej starostlivosti súčasťou sekcie ekonomiky a zdravotníckych... Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | SITA


To platí aj v prípade sexuálnych a reprodukčných práv," napísali na sociálnej sieti Facebook, kde informujú o podujatí. Zastávajú názor, že každý človek, čo má alebo chce mať deti, si zaslúži rešpekt a podporu vo svojom rozhodnutí a každý človek, čo sa rozhodne nemať deti si rešpekt a podporu zaslúži tiež. Postupné snahy obmedzovať reprodukčné práva takisto považujú za rodovo podmienenú diskrimináciu na spoločenskej úrovni.

Organizátorky pochodu konštatujú, že počet interrupcií sa u nás znižuje. "A naďalej sa bude znižovať vtedy, ak sa sústredíme na kvalitnú sexuálnu výchovu, poskytovanie nezaujatých informácií o plánovanom rodičovstve či bezplatnú antikoncepciu pre všetky a všetkých. Namiesto toho, aby si poslanci každoročne robili ´politickú kampaň na našich materniciach´, venujme sa radšej riešeniu sociálnych, pracovných, klimatických či ekonomických problémov," vyzývajú členky organizácií.

Pochod za rešpektovanie sexuálnych a reprodukčných práv v Bratislave sa začne o 16:30. Po krátkych prejavoch na námestí sa účastníci vydajú na pochod cez mesto. Organizátorky privítajú transparenty, masky či jednoduché hudobné nástroje a všetko, čo urobí hluk. Ako uviedli na sociálnej sieti, o organizovanie podobného zhromaždenia je záujem aj v iných mestách.

Preto ponúkli podporu tým, čo sa chcú verejne postaviť za rešpektovanie sexuálnych a reprodukčných práv a zorganizovať pochod alebo inú akciu vo svojom okolí. Vytvorili stručný manuál, ktorý pomôže pri nahlasovaní podujatia na úradoch a prináša aj tipy, ktoré vyplývajú z ich organizačných skúseností. Záujemcovia ho nájdu na http://www.aspekt.sk/content/aspektin/nebudeme-ticho-reproorganizacna-kucharka