Nákup zdravotnej starostlivosti je vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni už súčasťou inej sekcie
10 | 09 | 2019 I SITA

Ministerstvo zdravotníctva ako jediný akcionár Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) schválilo organizačnú štruktúru, v rámci ktorej je podľa rezortu od 1. septembra 2019 nákup zdravotnej starostlivosti súčasťou sekcie ekonomiky a zdravotníckych činností.


"Uvedená zmena je riešením, ktoré zohľadňuje potrebu prepojenia finančných procesov a nákupu zdravotnej starostlivosti v rámci jedného organizačného útvaru zdravotnej poisťovne s cieľom koordinácie výdavkov zdravotnej starostlivosti v rámci zmluvných vzťahov s disponibilnými finančnými zdrojmi," uviedol rezort.

Uvedenou zmenou je podľa ministerstva možné očakávať zefektívnenie nákupu zdravotnej starostlivosti, vrátane revíznej činnosti, ako jedného z opatrení odporúčaného Útvarom hodnoty za peniaze, ako aj implementačnou jednotkou Úradu vlády SR. Ministerstvo zdravotníctva to uviedlo pre agentúru SITA v reakcii na tvrdenia opozičného hnutia Sme rodina, ktoré informovalo, že sekcia nákupu zdravotnej starostlivosti sa už v organizačnej štruktúre VšZP nenachádza.

Ako uviedla VšZP, od nástupu Ľubice Hlinkovej do funkcie generálnej riaditeľky v októbri 2018 sa menila organizačná štruktúra dvakrát, a to vo februári a v septembri 2019. "Vzhľadom na zmenu organizačnej štruktúry, ku ktorej došlo na základe rozhodnutia jediného akcionára (Ministerstva zdravotníctva SR) v septembri tohto roka, sa činnosti sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti presunuli do sekcie ekonomiky a zdravotníckych činností a sekcie právnych služieb a služieb klientom," informovala VšZP.

Na poslancov čaká 150 bodov, voliť budú aj kandidátov na ústavných sudcov
Poslancov čaká počas 49. schôdze parlamentu 150 bodov. Začiatok je naplánovaný dnes na 13:00. Poslanci vládneho Smeru-SD chcú, aby sa údaje o zamestnaní kandidátov na kandidačnej listine nezneužívali na propagáciu. Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | SITA


Všetky procesy, ktoré zabezpečovala sekcia nákupu zdravotnej starostlivosti, podľa nej plynulo pokračujú. Ako poisťovňa informovala, svojim poistencom garantuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti tak ako doteraz. "Do nákupu zdravotnej starostlivosti a aktuálnych rokovaní s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti sú zainteresované viaceré oddelenia a viacerí odborníci VšZP," dodala poisťovňa.

Hnutie Sme rodina v nedeľu informovalo, že sekcia nákupu zdravotnej starostlivosti sa už v organizačnej štruktúre VšZP nenachádza. "Spolu so sekciou zdravotného poistenia bola jednou z najdôležitejších v poisťovni. Ani jednu už v organizačnej štruktúre nenájdete," uviedla v tlačovej správe poslankyňa NR SR za hnutie Sme rodina Zuzana Šebová.

Ako konštatovala Šebová, vyzerá to tak, akoby sa pol roka pred voľbami rozohral súboj o vplyv v poisťovni a poistenci sa začínajú obávať, aj v súvislosti s ohlásenou stratou v hospodárení za prvých šesť mesiacov tohto roka vo výške viac ako 8 mil. eur, o osud samotnej poisťovne.

"Za posledných jedenásť mesiacov zmenila organizačnú štruktúru už štyrikrát, vymenil sa generálny riaditeľ a na začiatku tohto týždňa skončil v predstavenstve jej podpredseda, nominant SMER-u Milan Horváth," uviedlo minulý týždeň hnutie. Ak sa ministerstvo zdravotníctva ako jediný akcionár rozhodlo podľa hnutia "zefektívniť činnosti v kontexte s potrebou realizovať konkrétne opatrenia vo VšZP, odporúčané Útvarom hodnoty za peniaze ako aj implementačnou jednotkou Úradu vlády", malo podľa Šebovej vysvetliť podstatu svojich krokov.