VIDEO: Na Japonsko udrel silný tajfún! Vietor mal rýchlosti 216 km / h: Celé mesto ostalo bez elektriny
09 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Na japonskom pobreží východne od Tokia dorazil v pondelok silný tajfún Faxai. Vietor v nárazoch dosahuje rýchlosť 216 kilometrov za hodinu a vytrvalé lejaky atakujú pobrežie. Korytá riek sú naplnené takmer po okraj. Tajfún spôsobil problémy v doprave a výpadky elektriny. Zrušených bolo viac ako 130 letov a mnoho železničných tratí bolo uzavretých, napísala agentúra Reuters.







Zatiaľ je hlásené jedno úmrtie ženy, jedno vážne zranenie a zhruba desať ľahko zranených. Bez elektriny sa tak ocitlo takmer milión domácností. Bez prúdu zostalo celé mesto Kamogawa východne od Tokia, informovala rozhlasová stanica NHK. "Nikdy som nezažil takú situáciu, kedy celé mesto prišlo o elektrinu," povedal stanici miestnej činiteľ.






Milióny ľudí v širšej oblasti Tokia sa v pondelok ráno stretávali s problémami počas cesty do práce. Vietor strhával kovové cedule z budov a prevracal nákladné automobily. Evakuácia bola nariadená zhruba 5000 obyvateľom, väčšinou v meste Kamakura južne od Tokia kvôli nebezpečenstvu zosuvov pôdy.





K japonským brehom každoročne dorazí štyri až päť tajfúnov. Nie je ale obvyklé, aby zasiahli oblasť tak blízko Tokia. Tajfún by sa mal okolo poludnia miestneho času opäť vrátiť na more.


Hurikán Dorian sa blíži k Európe! Predpokladá sa že dorazí v polovici septembra
Hurikán Dorian sa presúva na východ, v polovici septembra by mal začať ovplyvňovať počasie v severnej a strednej Európe, píše server denníka Heute.at. Podľa meteorologičky Dagmar Honsovej zo spoločnosti Meteopress nie je nezvyčajné, že sa niektoré... Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | Ján Prokop