„Nikdy som nebol taký nervózny“, prehlásil ruský novinár Vyshinsky po pristátí v Moskve
08 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Ruský novinár Kirill Vyshinsky, ktorý strávil viac ako rok v ukrajinskej väznici, sa vrátil do Ruska. Po pristátí v Moskve hneď zdieľal svoje emócie.


Vyshinsky, šéf tlačovej agentúry RIA Novosti Ukraine, bol jeden z 35 ľudí, ktorých zadržiavali Kyjev, pričom v sobotu si Ukrajina s Ruskom vymenila rovnaký počet uväznených štátnych príslušníkov.

„V poslednej dobe som nebol tak nervózny ako teraz. Rôzni ľudia mi volajú a blahoželajú, je z toho cítiť toľko emócií,“ prehlásil Vyshinsky novinárom.

"Viem, ako ste sa o mňa všetci obávali, a veľmi vám za to ďakujem. Cítil som, že nie som sám, cítil som, že mám ľudí, ktorí si ma pamätajú, a ktorí sa pre mňa pokúsili niečo urobiť. Nie preto, že som Kirill Vyshinsky, ale preto, že som novinár," ďalej pokračoval Vyshinsky.

Ukrajinské úrady obvinili novinára zo šírenia nepravdivých informácií, ako aj z podpory odtrhnutých samozvaných republík Doneck a Lugansk. Vyshinsky strávil viac ako rok vo väzbe, ale bol prepustený na kauciu minulú stredu.

Vyshinsky dôrazne odmietol všetky obvinenia a trvá na tom, že iba vykonával svoju prácu novinára. Všetkým, čím prešiel za posledný rok, je neoceniteľnou - aj keď tvrdou - skúsenosťou, ktorá sa určite hodí pri jeho práci. Ďalej dodal, že počas svojho uväznenia nestratil svoje žurnalistické zručnosti.

Trump pochválil výmenu väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou. Označil ju ako „obrovský krok k mieru“
Americký prezident Donald Trump ocenil výmenu väzňov medzi Moskvou a Ukrajinou, zablahoželal týmto obom krajinám k tomu, že urobili pozitívny krok, ktorá nazval ako „obrovský krok k mieru“. Čítať ďalej
07 | 09 | 2019 | Marek Molnár