Judith Bergman: Švédsko je v "migračnej vojne" o ktorej sa nehovorí

  • Švédska policajná správa "Utsatta områden 2017" ( "Citlivé oblasti 2017" ) odhalila, že vo Švédsku existuje 61 takýchto oblastí - známych tiež ako no-go zóny. V týchto oblastiach pôsobia 200 zločineckých sietí, do ktorých je zapojených približne 5 000 zločincov. Väčšinu obyvateľov týchto oblastí tvoria imigranti s neeurópskymi koreňmi a ich potomkovia.

  • Švédske Národné forenzné centrum odhadlo, že od roku 2012 vzrástol vo Švédsku počet prípadov streľby klasifikovaných ako vražda alebo pokus o vraždu o takmer 100%.

  • "Švédsko je vo vojne a zodpovední sú za to politici. V univerzitnom meste Lunde bola po dobu piatich nocí zapaľované autá. Také šialené činy sa vo Švédsku, za posledných 15 rokov, stali pri rôznych príležitostiach na stovkách miest. Od roku 1955 do roku 1985 nebolo v Malmö, Göteborgu, Štokholme a Lunde zapálené ani jedno auto .... Žiadny z týchto zločincov nehladuje ani netrpí nedostatkom čistej vody. Majú strechu nad hlavou a bolo im ponúknuté bezplatné vzdelanie .... Nežijú v schátraných domoch .... Hovorí sa tomu výchova a je to presne to, čo dnes vo Švédsku chýba tisícom dievčat a chlapcov. " - Björn Ranelid, švédsky spisovateľ večerníku Expressen , 5. júla 2019.


V roku 2018 zažilo Švédsko rekordný počet 306 prípadov streľby s následkom smrti. Bolo pri nich zavraždených štyridsať päť ľudí a ďalších 135 ľudí bolo zranených. K väčšine úmrtí došlo v regióne Južného Švédsko, kde sa nachádza Malmö. Švédske Národné forenzné centrum odhadlo , že od roku 2012 vzrástol vo Švédsku počet prípadov streľby o takmer 100%. Centrum tiež zistilo, že pri streľbách je najčastejšie používaná útočná puška kalašnikov. "Je to jedna z najviac vyrábaných zbraní na svete a bola použitá v mnohých vojnách," povedal manažér Centra Mikael Högfors. "Keď už ich nepotrebujú ... prepašujú ich do Švédska."

Polícia v správe z roku 2017 uviedla , že sa do "citlivých oblastí" premietajú globálne etnické konflikty.

"... [švédského] súdnictva a [švédska] spoločnosť týmto konfliktom nerozumie a nevie, ako ich riešiť. Polícia preto musí získať lepší pohľad a lepšie chápať udalosti, aby správne interpretovali to, čo sa v daných oblastiach deje. Prítomnosť navrátilcov, sympatizantov teroristických skupín ako je Islamský štát, Al-Kájda a Aš-Šabáb, a predstaviteľov salafistických mešít prispieva k napätiu medzi týmito skupinami a ostatnými obyvateľmi v citlivých oblastiach. Od leta 2014, kedy bol v Sýrii a Iraku vyhlásený kalifát, narástol počet sektárskych sporov najmä medzi sunnitmi, šiitmi, levantskými kresťanmi a nacionalistami kurdského pôvodu." (s. 13)

3. júna 2019 polícia vydala nový zoznam obsahujúci informáciu, že v súčasnej dobe existuje 60 takýchto oblastí namiesto pôvodných 61. To však neznamená, že by sa toho veľa zlepšilo. Práve naopak.

V roku 2019 streľby pokračujú s nezmenenou intenzitou. V Malmö - meste s viac ako 300 000 obyvateľmi , z ktorých sa podľa mestských štatistík jedna tretina "narodila v zahraničí" - 10. júna pred úradom sociálnych služieb zastrelený 25-ročný muž, v rovnaký deň polícia na hlavnom vlakovom nádraží v Malmö postrelila muža, ktorý povedal, že má v taške bombu a údajne sa správal výhražne. Večer boli vo štvrti Lorensborg v Malmö zastrelení dvaja muži. Neskôr v noci mestom otriasli dva výbuchy.

Vzhľadom na rastúci počet prípadov streľby, je dnes situácia pre zamestnancov mesta zjavne natoľko nepríjemná, že magistrát mesta Malmö vydal pokyny, ako sa majú komunálni pracovníci - najmä tí, ktorí pracujú v oblastiach zdravotnej starostlivosti, rehabilitácie a krátkodobých prenájmov - v meste správať, aby boli pri výkone svojej práce v bezpečí.

V pokynoch nazvaných "Osobná bezpečnosť" - tipy a rady, ako sa vyhnúť nežiaducim situáciám" odporúča magistrát svojim zamestnancom toto: "Naplánujte si cestu - spoznajte danú oblasť ... minimalizujte čas medzi zaparkovaním svojho kola / autá a vstupom do objektu ... pred odchodom z budovy najprv obhliadne okolie, aby ste sa nevystavili možnému riziku ... držte sa ďalej od ľudí, ktorí sú považovaní za potenciálne ohrozenie alebo sú nebezpeční a ak v okolí nie sú žiadni ďalší ľudia, vzdiaľte sa od nich ešte viac."

Jeden zamestnanec mesta, ktorý tieto pokyny obdržal, obvinil obec z pokrytectva: "Médiám magistrát tvrdí, že je všetko v poriadku, aj keď to tak nie je. A potom pošlú svojim zamestnancom niečo také."

Pokyny magistrátu týkajúce sa bezpečnosti vyzerajú primerane skôr pre oblasť zasiahnutú občianskou vojnou, ako býval Bejrút, než pre kedysi pokojné mesto Malmö.

Bejrút tiež človeku vyvstane na mysli v prípade švédskeho mesta Linköpingu, kde začiatkom júna výbuch zdemoloval obytnú budovu tak, že vyzerala ako by prešla vojnou. Pri výbuchu nebol ako zázrakom nikto zabitý, ale 20 ľudí bolo zranených. Polícia má podozrenie, že incident súvisel s vybavovaním účtov medzi gangmi. O niekoľko týždňov neskôr boli v štvrti Skäggetorp v Linköpingu zastrelení dvaja muži . Táto štvrť je na policajnom zozname "citlivých oblastí" čiže "no-go zón."

30. júna sa v rámci ďalšieho vybavovania účtov medzi gangmi odohrali tri prestrelky v troch rôznych štokholmských predmestiach. Dvaja ľudia, z ktorých jeden bol strelený do hlavy, zomreli. Jeden zo zavraždených mužov, raper menom rozh Shamal, bol v minulosti odsúdený okrem iného za napadnutie, lúpež a drogové delikty. Tento rok bolo len v Štokholme zastrelených už jedenásť ľudí.

"Takýto vývoj je neprijateľný," vyhlásil Mats Löfving, šéf policajného Národného operačného oddelenia (Noa). "V mnohých prípadoch boli použité vojenské automatické zbrane. Počet osôb zranených strelnou zbraňou sa znižuje, ale počet zabitých sa neznižuje."

Šéf polície Anders Thornberg 1. júla povedal , že situácia je "mimoriadne vážna." Tvrdil však, že polícia nestratila kontrolu nad gangmi, a že hlavnou úlohou je zastaviť rast počtu mladých zločincov. Povedal, že "každého mladého muža, ktorý je postrelený, je pripravené nahradiť 10 až 15 ďalších." Len o niekoľko dní neskôr však dodal, že Švédi si budú musieť v blízkej budúcnosti na strieľanie zvyknúť:

"Myslíme si, že to [streľby a extrémne násilie] by mohlo v týchto mimoriadne citlivých oblastiach pokračovať päť až desať rokov," povedal Thornberg. "Ale súvisí to tiež s predajom drog. Drogy sa v spoločnosti etablovali a kupujú ich obyčajní ľudia. Existuje tak trh, o ktorý budú gangy ďalej bojovať."

Vodca opozičnej strany Moderaterna (Umiernenie) Ulf KRISTERSSON túto situáciu nazval "extrémnou vzhľadom k tomu, že sa krajina nenachádza vo vojnovom stave."

Nie sú to len bombové útoky na budovy a streľba, čo Švédsko trápi. Okrem toho sú pravidelne zapaľované automobily. Častým podpalováním áut nedávno trpelo napríklad malé malebné univerzitné mestečko Lund blízko Malmö. Polícia podozrivých doteraz neidentifikovala. "Aktuálne rastie počet požiarov automobilov, je to znepokojujúce," povedal policajný dôstojník z Lundu Patrik Isacsson. Poznamenal, že počty podpálených automobilov sa zvyčajne zvyšujú v letných mesiacoch, ale rastú aj medziročne. "Zatiaľ nevieme, kto sú páchatelia, takže môžem len špekulovať, ale tento typ podpaľačstva vykonávajú mladí ľudia. To, že sa to deje v lete, môže byť spôsobené tým, že mladí ľudia sú nezamestnaní a veľa času trávi vonku."

"Rozhodne si myslím, že sa jedná o mladých ľudí, ktorí nenašli svoje miesto v spoločnosti a ktorí vedia, že ich spoločnosť neprijala," komentovala to sociologička práva na univerzite v Malmö Ingela Kolfjord. "Vidí, že spoločnosť zaľahla slepota a že sú neustále vnímaní ako 'tí druhí'. Zapaľovanie áut nie je len spôsobom, ako ukázať svoju nevôľu, ale aj spôsobom, ako ukázať, že sú frustrovaní, zúfalí a nahnevaní."

Švédsky spisovateľ Björn Ranelid s tým nesúhlasí. "Švédsko je vo vojne a zodpovední sú za to politici." napísal vo Večerníku Expressen .

"Päť nocí boli v univerzitnom meste Lunde zapaľované autá. Také šialené činy sa vo Švédsku za posledných pätnásť rokov stali pri rôznych príležitostiach na stovkách miest. Od roku 1955 do roku 1985 nebolo v Malmö, Göteborgu, Štokholme a v Lunde zapálené jediné auto .. .. Keď sociologička univerzity v Malmö vysvetľuje zločiny [čoby dôsledok] toho, že mladí ľudia sú frustrovaní ... hovorí nezmysly ... Opakuje to, čo by mohol povedať aj papagáj. Žiadny z týchto zločincov nehladuje ani netrpí nedostatkom čistej vody. Majú strechu nad hlavou a bolo im ponúknuté bezplatné vzdelanie .... Nežijú v schátraných domoch. Všetci ... majú vo svojich domovoch vyšší životný štandard, než malo niekoľko tisíc detí a mladých ľudí, ktorí vyrastali v štvrti Ellstorp v Malmö, kde som žil s rodičmi a dvoma súrodencami na 47 metroch štvorcových v dvoch malých miestnostiach a v kuchyni od roku 1949 do roku 1966."

Björn Ranelid to uzavrel takto:

"Hovorí sa tomu výchova a je to presne to, čo dnes vo Švédsku chýba tisícom dievčat a chlapcov. Nejde o peniaze alebo o to, v ktorej časti sveta ste sa narodili. Nemá to nič spoločné s politikou alebo ideológiou. Je to o etike, morálke a spolužití medzi ľuďmi."

Zapaľovanie automobilov, časté a rozšírené, je len jedným z nových aspektov života v skôr idylickom meste Lunde. V januári sa takzvaný "neplnoletý" bez sprievodu z Afganistanu, Sadeq Nadir, pokúsil zavraždiť niekoľko ľudí v meste tým, že do nich narazil kradnutým autom. Hoci tvrdil, že konvertoval na kresťanstvo, dokumenty nájdené v jeho byte preukázali, že chce viesť džihád a stať sa mučeníkom. Povedal polícii, že mal v úmysle zabíjať. Jeho čin bol pôvodne klasifikovaný ako pokus o terorizmus, ale potom sa obvinenie zmenilo na desaťnásobný pokus o vraždu. Hoci Sadeq priznal, že jeho zámerom bolo vraždiť, okresný súd má za to , že štátny zástupca nepreukázal ani terorizmus a ani pokus o vraždu. Súd argumentoval tým, že nešiel "dostatočne rýchlo", aby mohol skutočne niekoho usmrtiť. A hoci bolo zistené, že Sadeq písal texty o džiháde a mučeníctve s tvrdeniami, že koná z Alláhovy vôle, sa podľa súdu nepodarilo dokázať, že malo jeho konanie náboženské pohnútky. Nakoniec bol odsúdený len za to, že ohrozil ostatných a že sa im vyhrážal.

Ako hodnotí násilnú a nestabilnú situáciu švédska vláda? Švédsky premiér Stefan Löfven odsúdil nedávne prípady streľby takto:

"Výrazne sme sprísnili niekoľko trestov, vrátane trestu za nezákonné držanie zbraní a výbušnín ako sú ručné granáty. Tiež sme dali polícii väčšie právomoci pre ... kamerový dohľad a zhromažďovanie informácií."

2. júla 2019 vláda predstavila návrhy na boj proti násiliu páchanému s použitím strelnej zbrane vrátane prísnejších trestov za nepovolené držanie výbušnín a nových právomocí pre colníkov, aby mohli zadržať balíky pri podozrení na prítomnosť zbrane alebo výbušniny. Podľa opozície prišli návrhy príliš neskoro. "Mohlo sa to urobiť už pred rokom. Vo Švédsku nikdy nebolo toľko prípadov streľby. Myslím, že je väčšine ľudí jasné, že to, čo vláda urobila, nestačí," povedal Johan Forssell z opozičnej strany Moderaterna (Umiernení).

Až 6. júna, na Národný deň Švédska, premiér Stefan Löfven uznal, že má Švédsko "stále vážne spoločenské problémy." Ale súčasne poznamenal , že "veľmi málo vecí bolo vo Švédsku skôr lepších" :

"Ale aj keď si predstavujeme staré časy ako idylu s červenými domčekmi a zelenými lúkami, veľmi málo vecí bolo predtým vo Švédsku lepších. Pri oslave Národného dňa si myslím, že by sme mali oslavovať práve to, koľko sme toho ako krajina dosiahli. Vybudovali sme silnú krajinu, v ktorej sa staráme jeden o druhého. Krajinu, v ktorej spoločnosť preberá zodpovednosť a nikto nie je ponechaný svojmu osudu. "

Je smutné, že veľa Švédov sa v krajine, ktorá sa stále viac podobá vojnovej zóne, cíti bezpochyby hrozne opustene.

(Judith Bergman je komentátorka, právnička, politická analytička a významná spolupracovníčka Gatestone Institute, komentár pôvodne vyšiel v anglickom originále "Sweden is at War")