Nespokojný mechanik letiska v Miami sabotoval lietadlo so 150 cestujúcimi
06 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič

Mechanika leteckej spoločnosti American Airlines v Miami zatkli a obvinili zo sabotovania lietadla po tom, ako sa špekulantsky postaral o zrušenie letu so 150 cestujúcimi len pre to, aby mohol dostať zaplatené nadčasy. Ako sa hovorí, čas sú peniaze.





Abdul-Majeed Marouf Ahmed Alani úmyselne vyradil vonkajší senzor lietadla, ktorý počíta kľúčové údaje o rýchlosti, uhle a ďalších metrikách tak, že ho iba jednoducho upchal tvrdou penovou látkou. Touto úmyselnou chybou let uzemnil a sebe zabezpečil nadčas. Teraz však bude musieť za tento ziskuchtivý plán, zaplatiť sám špkulant. Vyšetrovateľ ho vo štvrtok zadržal a obvinil za „ úmyselné poškodenie, zničenie alebo zneškodnenie lietadla“.

Našťastie však lietadlo pilotom zobrazilo chybové hlásenie ešte skôr, ako vzlietlo so 150 cestujúcimi do Nassau na Bahamách. Let bol kompletne zrušený a lietadlo bolo vyradené z prevádzky kvôli nutnej údržbe. Senzor naplnený penou bol následne objavený iným mechanikom.

Alani trvá na tom, že sa nesnažil poškodiť lietadlo a už vonkoncom nechcel ohroziť žiadnych pasažierov. Jednoducho iba simuloval poškodenie senzora „ kvôli následnému meškaniu alebo zrušeniu letu v očakávaní práce nadčas.“ Vyplýva to z jeho čestného prehlásenia, v ktorom ďalej uvádza, že bol „rozrušený“ rokovaniami o zmluvách medzi americkými leteckými spoločnosťami a zväzom mechanikov, ktoré trvajú už celé roky a ktoré ho podľa neho „finančne ovplyvnili."

Federálni leteckí maršáli boli schopní identifikovať mechanika podľa jeho ťažkopádnej kulhavej chôdze na kamerových záberoch, ktoré ukázali ako niečo montuje práve v priestore s navigačným systémom, kde sa podozrivo zdržal asi sedem minút. Ak bude Alani usvedčený zo sabotáže, hrozí mu až 20 rokov väzenia.

Podľa American Airlines, ale Alani nie je zďaleka ani jediným zamestnancom, porušujúcim zákon. Letecká spoločnosť žalovala v máji 30 000-členný zväz mechanikova, ktorých obvinila z organizovaného úmyselného spomaľovania svojej práce a súd vtedy rozhodol v prospech spoločnosti. Únia mechanikov, ktorá prisľúbila viesť „krvavú“ bitku za svoje nároky, však následne modifikovala svoje "povzbudzovanie" zamestnancov, a vyzvala ich aby rešpektovali rozhodnutie súdu. Odbory však popreli, že by aj naďalej dochádzalo k organizovanému spomaľovaniu práce mechanikov a v stredu oznámili, že obnovia rokovania s American Airlines už tento mesiac.