Putin ponúkol USA odpredaj hyperzvukových zbraní! Doberá si Trumpa?
06 | 09 | 2019 I Roman Suchý

Ruský prezident Vladimir Putin na Východnom ekonomickom fóre vo Vladivostoku povedal, že navrhol americkému prezidentovi, aby od Ruska kúpil hypersonické zbrane, informuje Ria Novosti.


Podľa neho bola na stretnutí v Osake položená otázka, ako brať do úvahy ruské zbrane, vrátane hypersonických raketových systémov, vo všeobecných dohodách, keď zatiaľ žiadna krajina na svete takéto zbrane nemá.

"Povedal som Donaldovi (Trumpovi): Chcete, my vám ich predáme? A tak všetko hneď vyrovnáme. Povedali však, že oni sami ich skoro vyprodukujú, dobre, pravdepodobne čoskoro vyprodukujú. Ale prečo míňať peniaze, keď už  sme ich minuli, a môžeme od nich niečo získať, nie na úkor našej bezpečnosti, ale s cieľom vytvoriť rovnovážnu situáciu? ", povedal Putin na zasadnutí Východného ekonomického fóra.

Ruský prezident poznamenal, že počet nosičov a hlavíc možno vziať do úvahy, "je to zvláštne záležitosť". Zdôraznil, že Rusko je pripravené na tento dialóg, ale doteraz nedostal od Washingtonu jasnú odpoveď.

Rusko je jedinou krajinou na svete, ktorá oficiálne oznámila, že má hyperzvukové zbrane. Vo februári Putin oznámil spustenie sériovej výroby strategického raketového systému s riadenou vojenskou jednotkou "Avangard" a úspešné testy hypersonickej protilodnej rakety "Zirkón".

Pentagon skôr uviedol, že vlastná konštrukcia a výroba  hyperzvukovej zbrane bude trvať niekoľko rokov.

Avšak v Bielom dome obvinili Rusko, že vytvorilo tieto zbrane na základe technológií ukradnutých Spojeným štátom, čo vyvolalo v Rusku úsmev.