BIELY FOSFOR: Americká stíhačka 'náhodne' zhodila bomby v Arizone
06 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič

Americká vojenská stíhačka nečakane uvoľnila raketu počas rutinného výcvikového letu v blízkosti mesta Tucson v Arizone. Vojenské veliteľstvo rýchlo reagovalo, že munícia z "bieleho fosforu" zasiahla opustenú oblasť.





A-10C Thunderbolt II lietajúci na výcvikovej misii medzi Tucsonom a Phoenixom „neúmyselne uvoľnila jednu z rakiet M-156“, uvádza sa vo vyhlásení Air Force Base, ktorým sa snažli upokojiť občanov aj s tým, že „raketa dopadla do vyprahlej oblasti púšte v neobývanej oblasti“ 60 míľ severovýchodne od Tucsonu, ktorá sa vo vojenskom žargóne prezýva tiež Šakalská oblasť vojenských operácií.

Putin ponúkol USA odpredaj hyperzvukových zbraní! Doberá si Trumpa?
Ruský prezident Vladimir Putin na Východnom ekonomickom fóre vo Vladivostoku povedal, že navrhol americkému prezidentovi, aby od Ruska kúpil hypersonické zbrane, informuje Ria Novosti. Čítať ďalej
06 | 09 | 2019 | Roman Suchý


Hlavica M-156 je munícia obasahujúca chemickú bojovú látku s bielym fosforom, ktorá môže po jej vdýchnutí alebo vnútornom požití spôsobiť popáleniny a smrť. Oficiálne sa však používa na signalizáciu a navigáciu, a notoricky bola používaná v Iraku, Libanone, Afganistane, Jemene, Sýrii, Gaze a na ďalších miestach.

Použitie tejto bojovej chemickej látky v civilných oblastiach je zakázané, ale USA, Saudská Arábia a Izrael ju aj naďalej využívajú.

Vypustenie nálože, ku ktorému došlo približne o 10:40 miestneho času, sa v súčasnosti vyšetruje. Neexistujú žiadne správy o zraneniach, poškodeniach alebo požiari, ktoré by bezprostredne súviseli s týmto incidentom.