Pakistan je „najnebezpečnejšia krajina“ na svete s „najrýchlejšie rastúcim jadrovým arzenálom“, tvrdí Mattis
04 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Bývalý minister obrany USA James Mattis označil Pakistan za „najnebezpečnejšiu krajinu“ na svete a vyjadril svoje obavy z rastu arzenálu jadrových zbraní.


Po tom, ako strávil desaťročia v armáde a  následne pôsobil vo funkcii tajomníka Trumpa od januára 2017 do januára 2019, urobil James Mattis znepokojujúce vyhlásenia o Pakistane vo svojej novej knihe „Call Sign Chaos“.

Mattis, bývalý najvyšší veliteľ námorných zborov USA v Afganistane a neskôr vedúci ústredného velenia USA, vo svojej knihe tvrdí, že pakistanská vláda pomohla naštartovať priateľskú vládu v Kábule len preto, aby odolali indickému regionálnemu vplyvu.

„Zo všetkých krajín, s ktorými som sa zaoberal, považujem Pakistan za najnebezpečnejší z dôvodu radikalizácie spoločnosti a dostupnosti jadrových zbraní,“ píše Mattis. „Má najrýchlejšie rastúci jadrový arzenál na svete, ktorý sa môže dostať do rúk teroristom, ktorý sa rozmnožujú v strede tejto krajiny. Výsledok by bol katastrofálny.“ Mattis zrejme hovoril o skupinách, ako je Tehrik-i-Taliban a IS (islamský štát, predtým ISIS).

"Mohli by sme zvládnuť naše problémy s Pakistanom, ale dôvera bola medzi nami príliš malá na ich vyriešenie," uviedol Mattis s tým, že mal na mysli ako bývalý prezident Barack Obama nevaroval pakistanské orgány pred vpádom tímu Seal Team Six do Abbottabadu zabiť Usámu bin Ládina v roku 2011.

Irán dá Európe dva mesiace na záchranu jadrovej dohody, prehlásil Rouhani
Európa má dva mesiace na rokovanie o sankciách voči Teheránu, v opačnom prípade Irán začne „fázu tri“, ktorá súvisí s transformáciou národného jadrového programu, uviedol iránsky prezident Hassan Rouhani. Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | Marek Molnár