Irán dá Európe dva mesiace na záchranu jadrovej dohody, prehlásil Rouhani
04 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Európa má dva mesiace na rokovanie o sankciách voči Teheránu, v opačnom prípade Irán začne „fázu tri“, ktorá súvisí s transformáciou národného jadrového programu, uviedol iránsky prezident Hassan Rouhani.


„Európa má dvojmesačnú lehotu na rokovania a následnú dohodu o návrate k svojim záväzkom,“ varoval v stredu Rouhani.

Teherán vyzýva EÚ, aby poskytla úľavu od rozsiahlych sankcií, ktoré uložil Washington po tom, ako jednostranne opustili dohodu JCPOA z roku 2015. Iránski predstavitelia varovali, že ak sa tak nestane, postupne znížia svoje záväzky podľa dohody.

Začiatkom júla Irán aktivoval „prvú fázu“ tejto stratégie zvýšením zásob obohateného uránu nad úroveň 300 kg, ktorú stanovil JCPOA. Krátko nato sa uskutočnila „druhá fáza“ - obohacovanie uránu nad úroveň 3,67%.

Rouhani nešpecifikoval, aký bude ďalší krok, naznačil však, že bude hrať dôležitú úlohu pri transformácii národného jadrového programu.

„Tretí krok je mimoriadne dôležitý a výrazne urýchli činnosť organizácie jadrovej energie v krajine,“ uviedol prezident a ďalej zdôraznil, že dopad tohto kroku „bude mimoriadne obrovský“.

Francúzsko predtým navrhlo poskytnúť Iránu úverové linky vo výške 15 miliárd dolárov, ak sa vráti k úplnému splneniu požiadaviek JCPOA. Tento krok by Iránu pomohol zrušiť sankcie USA. Iránsky námestník ministra zahraničných vecí Abbás Araqchi potvrdil, že krajina sa vráti k dohode, ak EÚ bude naďalej nakupovať ropu od Iránu alebo poskytne vhodnú úverovú linku.

Washington trvá na tom, že sankcie sú potrebné, pretože nútia Irán zastaviť svoje jadrové a balistické programy, ako aj prerušiť vzťahy s niekoľkými militantnými skupinami na Blízkom východe. Teherán však popiera akékoľvek priestupky a tvrdí, že sankcie sú podľa medzinárodného práva neoprávnené a nezákonné.

USA uvalili sankcie na iránsky vesmírny program, pričom tvrdia, že je to „krytie“ pre prácu na balistických raketách
Washington uvalil nové sankcie na vznikajúci vesmírny program Iránu. Pričom Spojené štáty tvrdia, že nedávny pokus o spustenie iránskeho satelitu je dôkazom toho, že krajina vykonáva tajné práce na balistických raketách. Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | Marek Molnár