Jedeným z 21 vylúčených konzervatívnych poslancov je aj vnuk Winstona Churchilla
04 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Jedným z 21 konzervatívnych poslancov, ktorých strana vylúčila po ich hlasovaní pre možnosť zastavenia tvrdého brexitu, je aj vnuk bývalého britského premiéra Winstona Churchilla. Sedemdesiatjedenročný Nicholas Soames v Dolnej snemovni zastupuje oblasť Mid Sussex a členom konzervatívnej strany bol v 37 rokov. Vylúčenie prišlo na deň presne 80 rokov po tom, čo Spojené kráľovstvo vyhlásilo vojnu Nemecku, načo sa Churchill stal prvým lordom admirality.


"Šéf poslaneckého klubu mi povedal, že bude jeho nepríjemnou povinnosťou mi zajtra (v stredu) oznámiť, že som vylúčený z klubu konzervatívcov," povedal Soames v rozhovore s BBC. Svoj koniec medzi konzervatívcami nazval "dôsledkom vojny". Proti svojej strane podľa svojich slov hlasoval za 37 rokov iba trikrát.

Churchillov vnuk a dlhoročný poslanec konzervatívcov vzhľadom na okolnosti nebude v budúcich voľbách znova kandidovať. "Je poľutovaniahodné, že to bolo podľa mňa celé naplánované," tvrdí Soames. "Presne toto chceli, teraz sa pokúsia vyvolať predčasné voľby," dodal. Johnson už oznámil, že toto v stredu v parlamente skutočne navrhne.

Na Filipínskom letisku zatkli ženu, ktorá mala v batožine bábätko
Na Filipínach zatkli Američanku, ktorá chcela odletieť z krajiny s bábätkom ukrytým v príručnej batožine. Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | SITA


Ako upozornil server Washington Post, podľa expertov je na vyhodení ironická skutočnosť, že Johnson opakovane chválil odkaz vojnového premiéra. "Už keď som vyrastal, nemal som o tom žiadne pochybnosti. Churchill bol rozhodne ten najväčší štátnik, ktorého Británia kedy mala, "napísal Johnson v Churchillovej biografii v roku 2014.

Podľa mienky labouristického poslanca Andrewa Adonisa by sám Churchill bol vylúčený, ak by v jeho dobe bola strana riadená terajším štýlom. Postavil sa totiž proti zmierlivej politike vtedajšieho premiéra Nevilla Chamberlaina na mníchovskej konferencii v roku 1938, kde sa rozhodovalo o osude československých Sudet.

Medzi 21 poslancami, ktorí v utorok zdvihli ruku pre zaradenie hlasovania proti tvrdému brexitu na program, bol tiež bývalý minister financií Philip Hammond a niekdajší niekoľkonásobný minister Keneth Clarke. Aj tí sú teraz vylúčení z poslaneckého klubu, čo im v praxi znemožňuje byť znovu zvolení do parlamentu.

Irán dá Európe dva mesiace na záchranu jadrovej dohody, prehlásil Rouhani
Európa má dva mesiace na rokovanie o sankciách voči Teheránu, v opačnom prípade Irán začne „fázu tri“, ktorá súvisí s transformáciou národného jadrového programu, uviedol iránsky prezident Hassan Rouhani. Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | Marek Molnár