Most-Híd navrhuje zmeny pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia
04 | 09 | 2019 I TASR

Poslanci Mosta-Híd navrhujú zmeny v systéme podpory vzdelávania žiakov základných škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia. Zabezpečiť chcú pre nich dostatok asistentov učiteľa a sociálnych pedagógov. Vyplýva to z novely zákona o výchove a vzdelávaní, ktorú predložili na rokovanie Národnej rady (NR) SR.


"Cieľom návrhu zákona je upraviť a doplniť systém podpory výchovy a vzdelávania žiakov základnej školy zo sociálne znevýhodneného prostredia," ozrejmili v predložených materiáloch. Počet asistentov učiteľov a sociálnych pedagógov v základných školách chcú zvýšiť tak, aby na 50 žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia pripadal jeden takýto zamestnanec.

Na účely financovania navrhujú zaviesť definíciu žiaka zo sociálne znevýhodneného prostredia priamo do školského zákona. Ako nový druh nákladu chcú zaviesť zabezpečenie chýbajúcich pomôcok nad rámec dotácie na školské potreby.

OĽaNO navrhuje zmeny v zákone o ochrane pred odpočúvaním
Hnutie OĽaNO chce zmeniť spôsob ustanovovania členov v komisii na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov. Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | TASR


V tejto súvislosti tiež navrhujú zmenu v zákone o sociálnom poistení, a to s cieľom sledovať v dlhšom časovom horizonte vybrané ukazovatele výchovy a vzdelávania na Slovensku. Tvrdia, že v súčasnosti ide najmä o proces skvalitňovania vzdelávania detí zo sociálne znevýhodneného prostredia vrátane inklúzie v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu v školách a školských zariadeniach.

Návrh podľa ich slov vedie k lepšej identifikácii detí a žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Opatrenia by sa mali zameriavať hlavne na najmenej rozvinuté okresy Slovenska.

Zmeny by sa podľa predkladateľov mali dotknúť aj zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, aby sa odstránila neopodstatnená administratíva pri rušení škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a samosprávnych krajov.