RUSKO SI ZO SANKCIÍ USA HLAVU NEROBÍ: Navrhlo, aby Irán prepravoval ropu cez Krym!
03 | 09 | 2019 I Roman Suchý
Mnohé krajiny sa obávali amerických sankcií a odmietli nakupovať ropu z Iránu, pre ktorý sa stalo čoraz ťažšie ju dodávať.

Ako však uviedli The Times, Moskva a Teherán sa zblížili na pozadí nepriateľstva so Spojenými štátmi, a preto Rusko ponúklo Iránu prepravu ropy cez kanál Volga-Don z Kaspického mora do Čierneho mora pomocou prístavov na Kryme.

Rusko ponúklo Iránu pomoc pri obchádzaní amerických sankcií na vývoz ropy, napísali The Times. Umožní prepravu ropy cez svoje prístavy na Kryme a noviny označili toto gesto "novým znakom posilnenia väzieb medzi Moskvou a Teheránom".

Predtým Irán posielal ropu do Sýrie a Turecka cez Suezský prieplav. Potom, čo sa však Spojené štáty odstúpili od zmluvy o iránskom atómovom programe, sa táto cesta stala problematickou. Krajiny, ktoré nakupujú iránsku ropu alebo jej pomáhajú prepravovať, riskujú, že budú podliehať americkým sankciám.

Ruské úrady však uviedli, že Irán by mohol použiť ruský kanál Volga-Don k prevozu ropy z Kaspického mora do Čierneho mora. "Vzájomný záujem o spoluprácu medzi Iránom a Krymom rastie, najmä s ohľadom na americkú politiku proti Iránu,"citovali The Times slová ruského úradníka Georgija Muradova.

Irán oficiálne doteraz neodpovedal, ale ako uviedol autor článku, táto možnosť môže ropnému priemyslu zväčšiť manévrovací priestor. Podľa analytikov vývoz ropy klesol z 2,5 milióna na 0,5 milióna barelov denne.

Turecko sa už v máji vzdalo importu iránskej ropy. Irán okrem Sýrie predáva ropu tiež Číne. Spojené štáty však doteraz na Čínu neuvalila sankcie, pretože sa obávajú, že by mohli ďalej poškodiť obchodné vzťahy medzi oboma krajinami.

Ako poznamenal autor článku, rusko-americké vzťahy sa zhoršili a tento spoločný spor s Washingtonom zblížil Teherán a Moskvu. O tom svedčia aj slová zástupcu iránskeho námorníctva, že pred koncom tohto roka povedú spoločné cvičenia s Ruskom v severných oblastiach Indického oceánu a v Ománskom zálive.