Nový vývoj v obchodnej vojne, v nedeľu vstúpili do platnosti nové clá
01 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Obchodná vojna medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami vstúpila v nedeľu do novej fázy, keď Spojené štáty uplatnili nové clá na výrobky vyrobené v Číne a Peking prišiel s odvetnými opatreniami na americký dovoz.


Washington v prvý septembrový deň zvýšil sadzby o 15 percent, z predchádzajúcich 10 percent, pričom ide o sumu 100 miliárd USD (takmer 91 miliárd eur), na čo Čína zareagovala odvetnými clami vo výške 5 až 10 percent na americký dovoz v hodnote 75 miliárd USD (takmer 68 miliárd eur). Je to prvé z plánovaných ciel na kombinovaný čínsky tovar v kompletnej hodnote 300 miliárd dolárov, pričom ďalšie zvýšenie je naplánované na 15. decembra.

Medzi položky zasiahnuté clom patria napríklad obleky, saká, sukne, košele, okrem iného rôzne oblečenie a doplnky, ako aj široká ponuka obuvi. Americká asociácia odevov a obuvi uviedla, že viac ako 90 percent odevov, 70 percent domácich textílií a viac ako polovica obuvi z Číny bude ovplyvnená poplatkami.

Ďalšie tovary sú napríklad aj plienky a cumlíky, ale aj produkty ako káva, whisky, mliečne výrobky, mäso, syry ale aj učebnice.

Najnovšie zvýšenie colných sadzieb sa považuje za bolestivú ranu pre americké podniky, ktoré nedokážu splácať všetky odvody a následne tým ublížia spotrebiteľom. Ešte predtým, ako prezident Donald Trump minulý týždeň oznámil zvýšenie ciel o päť percent, major JPMorgan Chase z Wall Street varoval, že poplatky budú stáť priemernú americkú domácnosť zhruba 1 000 dolárov ročne.

Predpokladá sa, že pekinské poplatky, budú citlivé hlavne pre americký poľnohospodársky sektor. Napríklad sójové bôby budú čeliť dodatočnej päťpercentnej sadzbe, zatiaľ čo hovädzie a bravčové mäso bude zasiahnuté ďalšími 10 percentnými clami.

Čína prehlásila, že má „dostatok prostriedkov na odvetu proti americkým sankciám“, pričom stále chce, aby obe strany pokračovali v obchodných rokovaniach.

Rusko začína s výrobou najmocnejších raketových motorov na svete
Rusko začalo sériovú výrobu najvýkonnejšieho raketového motora na svete RD-171MV. Je určený pre raketu Soyuz-5, ktorá odštartuje svoj let v roku 2022. Čítať ďalej
01 | 09 | 2019 | Marek Molnár