Najvyšší súd zajtra rozhodne o Mazurekovi, ktorému hrozí strata poslaneckého mandátu
02 | 09 | 2019 I Peter Bachan, TASR

Ukončí poslanec Národnej rady za ĽSNS Milan Mazurek svoje pôsobenie v parlamente predčasne? Zajtra o tom rozhodne Najvyšší súd.


Celá kauza sa ťahá už od októbra 2016, kedy sa mal Mazurek v Rádiu Frontinus v relácii Debata na telefón dopustiť prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Dnes tento diel relácie nie je ani v archíve samotného rádia Frontinus, dá sa však nájsť na portáli YouTube.

NOVÉ KOČNEROVINY: Zsuzsovej písal aj o „akčnom pláne“, v ktorom mala zohrať úlohu aj ĽSNS
Aktuality.sk uverejnili ďalšiu časť z komunikácie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej, ktorá sa týka Kočnerových plánov v prípade, že by sa Most po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nezúčastnil na vláde. Tak sa však... Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | Peter Bachan


V prípade potvrdenia rozsudku má Mazurek prísť o svoj poslanecký mandát, uviedol ústavný právnik z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Marek Domin pre TASR. Dôvod je ten, že tento trestný čin bol úmyselný, čiže strata mandátu poslanca je automatická.

V tomto prípade by namiesto neho zasadol do poslaneckých lavíc Marián Chmelár, 59-ročný právnik, ktorý za ĽSNS kandidoval aj v posledných parlamentných voľbách.

V prípade právoplatného odsúdenia má podľa profesora Univerzity Komenského Tomáša Strémyho poslanec teoreticky nárok na mimoriadny opravný prostriedok, ktorý ale nemá odkladný účinok.

Je viac než pravdepodobné, že v prípade straty mandátu vyhlásia Kotlebovci Mazureka za "mučeníka", ktorého sa chcel "prehnitý systém" zbaviť už roky. Diskusia o tom, či to bude spravodlivý rozsudok, bude na mieste, no robiť z neho ukážkového bojovníka za slobodu slova, tak to už naozaj nie. Neznalosť zákona (a jeho medzí) neospravedlňuje, a to platí dvojnásobne najmä v takých citlivých prípadoch, ktoré sa hýbu "na hrane", akým je aj tento.

VIDEO: ĽSNS odmieta spájanie s Marianom Kočnerom aj podporu Ficovej vláde
Nikto z parlamentnej Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) sa nestretol s Marianom K., tvrdí podpredseda ĽSNS Milan Uhrík vo zverejnenom videu. Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | TASR