Polaček: Polícia vyšetruje ekonomickú trestnú činnosť v DPMK
02 | 09 | 2019 I TASR

Polícia vyšetruje prípad, ktorý sa týka predražovaných nákupov náhradných dielov v Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK). V pondelok to povedal primátor Jaroslav Polaček. Súčasné vedenia mesta Košice má podozrenie, že v DPMK dochádzalo k organizovanej ekonomickej trestnej činnosti. Tvrdí, že sa tak malo diať v období bývalého vedenia.


„Ide o biznis s náhradnými dielmi, ktorý podľa nášho názoru naznačuje, že išlo o organizovanú trestnú činnosť - ale na to sú vyšetrovatelia a ďalší, aby to pomenovali. DPMK nepodával trestné oznámenie, spolu v súčinnosti s krajským policajným zborom sa spustilo vyšetrovanie v rámci spolupráce,“ povedal s tým, že vyšetrovanie prebieha a podľa jeho informácií zatiaľ neboli obvinené žiadne osoby.

Krajčí chce mimoriadny parlamentný výbor pre tender na záchranky
Podpredseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí (OĽaNO) chce mimoriadny parlamentný výbor, ktorého by sa zúčastnila aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru-SD) a predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou... Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | TASR


Ako uviedol, nákupy boli predražované o desiatky až stovky percent, pričom náhradné diely rôznych spoločností boli prekódované. „Celý tento nelegálny obchod je z nášho pohľadu vykonštruovaný tak, že čísla (výrobné, pozn. TASR) náhradných dielov sú prekódované a takto sa veľké spoločnosti do súťaží nevedia zapojiť a zapájajú sa práve tí, ktorí túto trestnú činnosť páchali,“ spresnil Polaček. Dodal, že vložený kód uvedeným spôsobom nie je identifikovateľný a do súťaže sa tak zapojil len jeden účastník, ktorý vie, čo môže spoločnosti dodať.

Vyšetrovanie podľa primátora spustila kontrola v DPMK zameraná na nákup náhradných dielov. „Tam sme zistili, že niektoré z nich majú nevídané ceny,“ uzavrel s tým, že potrebnú dokumentáciu odovzdali vyšetrovateľom koncom júla.