Rusko sa ponúklo vyslať prvého tureckého astronauta do vesmíru v roku 2023
28 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Šéf ruskej vesmírnej agentúry Dmitrij Rogozin ponúkol Turecku pomoc s vyslaním svojho prvého astronauta do vesmíru, pri príležitosti 100. výročia tureckej republiky.


Šéf spoločnosti Roscosmos podal návrh počas leteckého dňa MAKS-2019 v utorok, keď sa stretol s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turecký vodca sa zúčastnil na otvorení leteckej výstavy spolu s ruským hostiteľom Vladimirom Putinom.

"Máme pre vás spoločný návrh. Vyšleme tureckého astronauta na obežnú dráhu pri príležitosti výročia tureckej republiky. Výcvikové stredisko Cosmonaut je pripravené na tom pracovať, “ povedal Rogozin Erdoganovi s odkazom na nadchádzajúce oslavy založenia republiky v roku 1923.

Moskva sa snaží prehĺbiť spoluprácu s Tureckom na vesmírnej úrovni, dodal Rogozin a ďalej sa diskutovalo o „rôznych možnostiach“ spolupráce.

Erdogan bol zrejme touto ponukou polichotený. „Budeme sa podieľať na vašej práci. V mene celého Turecka vám ďakujeme,“ prehlásil.

Turecko už niekoľko rokov pracuje na vyslaní človeka do vesmíru. Ankarské vesmírne ambície sa v minulom roku opäť rozrástli, keď založili krajskú národnú vesmírnu agentúru.

Putin predviedol Erdoganovi stíhacie lietadlá Su-57, na Erdogana zapôsobili (VIDEO)
Vladimir Putin na leteckej show MAKS 2019 predviedol tureckému prezidentovi Recepovi Tayyip Erdoganovi najnovšie ruské stíhacie lietadlo Su-57, pričom na Erdogana dosť zapôsobilo. Čítať ďalej
27 | 08 | 2019 | Marek Molnár