Putin predviedol Erdoganovi stíhacie lietadlá Su-57, na Erdogana zapôsobili (VIDEO)
27 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Vladimir Putin na leteckej show MAKS 2019 predviedol tureckému prezidentovi Recepovi Tayyip Erdoganovi najnovšie ruské stíhacie lietadlo Su-57, pričom na Erdogana dosť zapôsobilo.


Obaja prezidenti pozorovali počas letu Su-57 a po absolvovaní leteckej výstavy nahliadli do kokpitu na zemi. Na výstave sa prvýkrát objavilo toto stíhacie lietadlo piatej generácie.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=47&v=aha7weSjsX4

Erdogan premýšľal, či už je lietadlo pripravené do akcie, pričom ruský prezident túto myšlienku potvrdil. Turecký vodca sa potom opýtal, či ho je možné kúpiť. Putin odpovedal kladne a následne sa obaja rozosmiali.



Zatiaľ čo sa diskusia javila ako nevinná výmena názorov, Turecko sa v skutočnosti snaží nájsť nového dodávateľa, ktorý by posilnil ich vzdušné sily. Washington vylúčil Ankaru začiatkom tohto roka z programu F-35 ako reakciu na to, že Rusko dodalo protilietadlové raketové systémy S-400 do Turecka. USA tvrdili, že ich stíhacie lietadlá by mohli byť poškodené samotnou prítomnosťou S-400.



Putin vyhlásil, že je pripravený diskutovať o možnej dohode Su-57 s Ankarou, ak o to prejavia záujem. Po účasti na leteckej výstave usporiadali obaja vedúci predstavitelia spoločnú tlačovú konferenciu, na ktorej Erdogan potvrdil, že Turecko sa snaží pokračovať vo vojenskej spolupráci s Ruskom, pričom táto spolupráca bude zahŕňať aj bojové lietadlá.

Turecko prijalo druhú dodávku systému protivzdušnej obrany S-400
27 | 08 | 2019 | TASR