Rozhodnutie Britov obmedziť svoje aktivity v EÚ je v poriadku, tvrdí Európska komisia
21 | 08 | 2019 I TASR

Európska komisia (EK) v stredu potvrdila, že rozhodnutie britskej vlády obmedziť od 1. septembra účasť zástupcov Spojeného kráľovstva na väčšine zasadnutí Európskej únie je v súlade so súčasným postavením tejto krajiny v Únii.


Obmedzenie britskej účasti na pracovných zasadnutiach EÚ v utorok oznámil britský minister pre brexit Steve Barclay.

Rovnaký postoj Spojeného kráľovstva nezúčastniť sa na väčšine schôdzí Európskej únie potvrdil v utorok v oficiálnom liste predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi aj britský premiér Boris Johnson. V liste pre Tuska spresnil, že Spojené kráľovstvo je odhodlané plniť svoje záväzky o "čestnej spolupráci" s EÚ a počas obdobia do odchodu z EÚ (31. október) nebude blokovať konanie Únie.

Hovorkyňa EK Natasha Bertaudová pred zástupcami novinárskej obce v Bruseli potvrdila, že pokiaľ ide o eurokomisiu, snahy britskej strany o obmedzenie aktivít v EÚ sú "v súlade s povinnosťami Spojeného kráľovstva ako členského štátu Únie". Zároveň zdôraznila, že pozícia ostatných 27 členských krajín voči brexitu aj naďalej zostáva spoločná. To znamená neotvárať nanovo dohodu o brexite, ktorej integrálnou súčasťou je aj takzvaná írska poistka.

Práve túto klauzulu by chcel Johnson zo zmluvy odstrániť, aby bolo možné - podľa znenia jeho listu pre Tuska - získať súhlas britského parlamentu a dospieť k brexitu s politickou dohodou.

Marek Molnár: Trump chce aby sa Rusko pripojilo späť k skupine G7
Donald Trump v utorok prehlásil, že podporuje myšlienku, aby sa Rusko stalo opäť súčasťou skupiny G7. Ďalej označil bývalého prezidenta Baracka Obamu, že vytlačil Rusko, pretože sa mu nepáčilo, že ho prezident Vladimir Putin „prekabátil“. Informuje... Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | Marek Molnár