Pozor medzinárodné varovanie pred epidémiou listeriózy
21 | 08 | 2019 I TASR

Španielsko vydalo v stredu medzinárodné varovanie pred epidémiou listeriózy po tom, čo počet prípadov nakazených ľudí stúpol na 150. Ide o najväčšiu epidémiu tohto ochorenia v krajine. Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News.


Infekcii podľahla jedna osoba, 90-ročná žena, uviedli médiá už v utorok. Ministerstvo zdravotníctva doplnilo, že preveruje ďalších 523 podozrivých prípadov listeriózy.

V nemocnici je aj 23 tehotných žien s listeriózou.

Španielsko upozornilo na epidémiu úrady Európskej únie a Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO).

Šírenie ochorenia spôsobeného baktériou listéria vyvolalo obavy v Španielsku, ktoré navštívi ročne okolo 80 miliónov turistov. Krajina patrí medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie na svete.

Listeriózou sa obvykle môže človek nakaziť konzumáciou potravín obsahujúcich baktériu listéria.

Trumpova administratíva ruší časové obmedzenie zadržiavania detí migrantov
Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa v stredu oznámila, že odstráni prísne zákonné obmedzenia týkajúce sa toho, ako dlho môžu byť deti migrantov zadržiavané. Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | TASR


Baktéria sa môže nachádzať v mnohých druhoch potravín, ale problémom je najmä v surovom mlieku, mäse, mäkkých syroch a chladenom rýchlom občerstvení, ako sú pripravené sendviče.

Listéria zvyčajne spôsobuje u zdravých ľudí mierne prebiehajúce ochorenie, ale môže byť nebezpečná pre tehotné ženy a ľudí s oslabeným imunitným systémom, pripomenula agentúra AP.

V ťažkých prípadoch dochádza k meningitíde, encefalitíde a sepse s vysokou mierou úmrtnosti.

Najviac potvrdených prípadov v Španielsku zaznamenali v južnom regióne Andalúzia, kde sa nachádza podnik na balenú bravčovinu a práve ten spájajú úrady s epidémiou.

Avšak ďalšie prípady boli zistené dokonca až v Katalánsku na severovýchode, kde zostáva v nemocnici okolo 50 ľudí.

Astronauti NASA namontovali vo voľnom vesmíre k ISS novú pristávaciu rampu (VIDEO)
Astronauti NASA Nick Hague and Andrew Morgan v stredu počas výstupu do voľného vesmíru namontovali na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) novú pristávaciu rampu. Tú by mali používať kozmické lode spoločností SpaceX a Boeing po tom, ako začnú na... Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | Marek Molnár / TASR