Marek Molnár: Trump chce aby sa Rusko pripojilo späť k skupine G7
21 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Donald Trump v utorok prehlásil, že podporuje myšlienku, aby sa Rusko stalo opäť súčasťou skupiny G7. Ďalej označil bývalého prezidenta Baracka Obamu, že vytlačil Rusko, pretože sa mu nepáčilo, že ho prezident Vladimir Putin „prekabátil“. Informuje o tom portál POLITICO. 


Rusko nie je členom od roku 2014, kvôli obsadeniu Krymu, avšak Putin a Trump potlačili kritiku ostatných vodcov G7 voči Rusku. "Bol som na mnohých stretnutiach G7 a myslím, že Putin by mal byť ich súčasťou, keďže veci čo riešime sa týkajú aj Ruska," prehlásil Trump novinárom v utorok v Bielom dome.

Nie je to prvýkrát, čo Trump žiadal, aby sa Rusko pripojilo k skupine. Počas minuloročného samitu G7 v Kanade na tlačovej konferencii prehlásil, že „bolo by dobré mať Rusko späť.“

Európska únia čelí aj tlaku, aby si vybrala stranu v Trumpovej obchodnej vojne s Čínou, ktorá sa tento rok prejavila aj vo výzvach na zákaz čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei, jedného z vedúcich poskytovateľov sietí v EÚ.



Vladimír Putin navštívil v pondelok Emmanuela Macrona v jeho pevnosti v Bregancone, čím dokázal, že obdobie nepriateľstva medzi EÚ a Ruskom sa postupne ukončuje, čo by v konečnom dôsledku mohlo napomôcť k pripojeniu Ruska do G7. Francúzsky prezident prehlásil, že Rusko je rozhodujúce pre riešenie rôznych svetových kríz - Irán, Ukrajina, Sýria alebo zmluva o INF.

Macron požaduje „vybudovanie bezpečnosti a dôvery“ medzi EÚ a Ruskom. Je ťažké predstaviť si dramatickejší obrat v zahraničnej politike ako tento, pretože vzťahy medzi EÚ a Ruskom boli doteraz založené na otvorených vyhláseniach o nepriateľstve zo strany EÚ.

V marci Európsky parlament hlasoval o uznesení, v ktorom sa uvádza, že Rusko „už nemožno považovať za strategického partnera“. Emmanuel Macron 20. augusta pred Vladimírom Putinom toto uznesenie verejne odmietol a "hodil ho do koša".

Marek Molnár: Nemeckí populisti môžu v regionálnych voľbách prihlásiť iba 30 kandidátov
Saský ústavný súd rozhodol, že populistická alternatíva pre Nemecko (AfD) bude môcť v budúcom mesiaci zvoliť do krajských volieb iba 30 kandidátov. Informuje o tom portál BREITBART. Čítať ďalej
18 | 08 | 2019 | Marek Molnár