Kim Čong-un vysiela "primerané varovanie" ďalšou sériou raketových striel
10 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Juhokórejská armáda obvinila Pchjongjang z vypustenia dvoch neidentifikovaných striel pri východnom pobreží. Údajné raketové streľby prichádzajú po tom, ako Donald Trump vyhlásil, že ho Severokórejské zbrane netrápia.





Juhokórejská obrana zaznamenala vypustenie dvoch „neidentifikovaných striel“, ktoré boli vypustené z oblasti blízko severovýchodného mesta Hamhung, uviedli vo vyhlásení vedúci štábu Južnej Kórey.

Jeden nemenovaný americký predstaviteľ uviedol pre agentúru Reuters, že najmenej jedna zo striel mala spoločnú charakteristiku rakiet krátkeho doletu.

Kim Čong-un: Najnovšie odpálenie rakiet bolo varovaním pre USA a Južnú Kóreu
Najnovšie odpálenie rakiet Severnou Kóreou bolo myslené ako varovanie pre Washington a Soul v súvislosti s ich prebiehajúcimi spoločnými vojenskými cvičeniami. Vyhlásil to v stredu severokórejský vodca Kim Čong-un. Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Peter Králik/TASR


Údajné vypustenie rakiet prichádza len pár hodín potom, ako sa minister obrany USA Mark Esper stretol so svojimi juhokórejskými kolegami v Soule, aby prediskutoval celý rad otázok, vrátane nákladov na americké jednotky umiestnené v krajine.

Severná Kórea potvrdila niekoľko raketových testov vykonaných za posledné dva týždne. Podľa Pchjongjangu boli raketové streľby „primeraným varovaním“ Spojených štátov a Južnej Kórei, ktoré obnovili spoločné vojenské cvičenia. Severná Kórea varovala, že tieto cvičenia ohrozujú mierové rokovania.

Americký prezident Donald Trump v piatok hovoril s novinármi a zdôraznil, že Pchjongjang neuskutočnil žiadne jadrové, balistické alebo raketové strely s dlhým doletom. Oznámil tiež, že dostal „krásny“ trojstranový list od severokórejského lídra Kim Čong-una.



Trump a Kim sa od minulého roka stretli trikrát, aby prediskutovali spôsoby odstránenia jadrových zbraní na Kórejskom polostrove. Pchjongjang obvinil Washington z neprimeraných požiadaviek a zastavil rokovania. Obaja vedúci predstavitelia však tvrdia, že sú priatelia, pričom Trump sa stal prvým úradujúcim americkým prezidentom, ktorý navštívil demilitarizovanú zónu (DMZ), kde sa v júni tohto roku stretol s vodcom Severnej Kórei.