Koniec utrepenia u zubára? Briti objavili gén, ktorý opravuje zuby
10 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič
Kmeňové bunky predstavujú jednu z najnádejnejších ciest v modernej medicíne. Dokážu sa totiž zmeniť na iné špecializované bunky v tele. Nový objav našiel ich využitie už aj v zubnej medicíne. Britskí vedci odhalili gén, ktorý pomáha regenerácii zubov.

Výskumníci z univerzity v Plymouthe popísali, ako sa takzvané mezenchymálne kmeňové bunky podieľajú na oprave hmoty, ktorá tvorí naše zuby. Zatiaľ tento model študovali len na myšiach, ale zubné tkanivo u nich funguje veľmi podobne ako u ľudí.

ŠOK! ČO VLASTNE JEME: Zamorené jablká a citrusy po celej EÚ obsahujú pesticidy poškodzujúce mozog
Zhruba každý štvrtý citrus a každé desiate jablko v EÚ obsahujú zvyšky pesticídu chlórpyrifosu, s ktorým sa spájajú vážne zdravotné problémy vrátane poškodzovania mozgu detí a hormonálnej nerovnováhy. Informuje o tom organizácia Pesticide Action... Čítať ďalej
08 | 08 | 2019 | Ján Prokop


Objav spočíva v zistení, ako bunky prispievajú k vzniku zuboviny, hmoty tvoriacu väčšinu nášho chrupu. Súčasne vedci v tejto štúdii po prvýkrát ukázali, že tento proces kontroluje gén Dlk1. Ten dokáže regeneráciu zuba urýchľovať a tiež zefektívniť, čo by mohlo pomôcť aj v lekárskej praxi - napríklad pri hojení pokazených alebo rozpadajúcich sa zubov. Využiť by sa to dalo tiež pri vážnych poškodeniach chrupu, ktoré nastávajú napríklad pri nehodách alebo úrazoch.


Zub, ktorý sa sám zahojí

Ak by sa ukázalo, že u ľudí všetko funguje ako u myší, zub by si mohol s patričnou lekárskou pomocou poškodené časti sám opraviť. Vyhli by sme sa tak pravdepodobne dnešným zákrokom, ktoré sú často spojené s bolesťou. Autori objavu však upozorňujú, že bude ešte potrebná klinická štúdia, aby sa funkčnosť postupu potvrdila, ale pokusy na zvieratách vyzerajú veľmi nádejne.

"Kmeňové bunky sú nesmierne dôležité," vysvetľuje hlavný autor práce, Dr. Bing Hu. "V budúcnosti by sa dali využiť v laboratóriách, kde by regenerovali poškodené alebo zničené tkanivá. Preto je zásadné najskôr detailne pochopiť, ako vlastne fungujú," dodáva. Verí, že práve tento objav je v pochopení regenerácie zásadný.

ZDRAVIE: Slováci sa v starostlivosti o svoje zuby zlepšujú
Slováci sa v starostlivosti o svoje zuby zlepšili. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v rámci edukačnej kampane uskutočnila vo viac ako 300 slovenských lekárňach Slovenská komora zubných lekárov (SKZL). Realizoval sa na vzorke 22.820 ľudí. V rámci... Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | TASR


"Práca zatiaľ prebiehala len na laboratórnych modeloch a sú potrebné ešte ďalšie štúdie, pokým budeme môcť tieto kmeňové bunky začať používať aj u ľudí. Ale jedná sa o naozaj veľký prielom v regeneratívnej medicíne, ktorý by mohol mať obrovský vplyv na budúcich pacientov zubných ordinácií," opisuje Hu.