Pompeo požiadal Austráliu o pomoc v súvislosti s námornou bezpečnosťou
04 | 08 | 2019 I TASR

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v nedeľu oficiálne požiadal Austráliu, aby Spojeným štátom pomohla s konfrontovaním Iránu v súvislosti s námornou bezpečnosťou. Canberra reagovala slovami, že túto žiadosť USA veľmi "vážne zvažuje", informuje agentúra DPA.


"Dúfame, že Austrália bude s nami spolupracovať na tých najnaliehavejších výzvach zahraničnej politiky našej doby, akými sú snahy o stabilizáciu Sýrie, ktoré ochránia Afganistan pred terorom a pomôžu konfrontovať útoky Iránskej islamskej republiky na medzinárodnú lodnú dopravu v Hormuzskom prielive," uviedol Pompeo pred prítomnými novinármi po rokovaniach v austrálskom Sydney.

Austrálska ministerka obrany Linda Reynoldsová v tejto súvislosti uviedla, že žiadne rozhodnutie zatiaľ nepadlo. "Požiadavka Spojených štátov je veľmi vážna a preto ju v súčasnej dobe veľmi vážne zvažujeme," povedala.

Nový minister obrany USA Mark Esper zároveň povedal, že USA budú konzultovať rozmiestnenie nových rakiet v Európe a ázijsko-pacifickom regióne, čím chcú čeliť vzostupu Číny v regióne.

USA zvažujú nasadenie nových konvenčných zbraní stredného doletu v Ázii, keď už nie sú viazané Zmluvou o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú v období studenej vojny, v roku 1987, uzavreli s vtedajším Sovietskym zväzom.

PRÁVE TERAZ: Irán zadržal ďalší zahraničný tanker v Perzskom zálive. Situácia sa vyostruje!
Irán zadržal ďalší zahraničný tanker v Perzskom zálive, informujú iránske štátne médiá. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | Peter Králik/TASR