Päť ekologických výrobkov, ktoré v konečnom dôsledku nie sú až tak priateľské k životnému prostrediu, ako sa zdajú
04 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Zelení aktivisti neustále presadzujú nové produkty a nápady, ktoré sú pre našu planétu považované za prijateľnejšie, avšak mnohé z nich nie sú až tak ohľaduplné k životnému prostrediu, ako sme boli presvedčení.


Výskum publikovaný ešte tento týždeň agentúrou Environmental Research Letters zistil, že zdieľané elektrické kolobežky v skutočnosti produkujú viac emisií skleníkových plynov na míľu ako cestovanie autobusom, bicyklom alebo mopedom.

Vedci zistili, že materiály potrebné na výrobu batérie, kolies a rámu skútra ako aj zhromažďovanie, nabíjanie a prerozdeľovanie kolobežiek každý deň majú významný vplyv na emisie skleníkových plynov.

„Cyklistika, dokonca aj s elektrickým bicyklom, je takmer vždy šetrnejšia k životnému prostrediu ako používanie zdieľanej e-kolobežky,“ uviedol Jeremiah Johnson, zodpovedný autor štúdie.

Stovky ľudí sa ponáhľa darovať krv pre obete smrteľnej streľby z El Paso (VIDEO)
Obyvatelia El Pasa sa hromadne hlásia v lekárskych strediskách a dlhé hodiny ochotne stoja v odhodlaní darovať krv obetiam hromadnej streľby v miestnom obchode Walmart, pri ktorom zahynulo 20 ľudí. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


Ale nie sú to iba elektronické kolobežky, ktoré sú kontroverzné pre životné prostredie. Ďalej to sú aj opakovane použiteľné fľaše na vodu z hliníka a nehrdzavejúcej ocele.

Výroba fliaš má mnoho negatívnych dôsledkov. Hliník je získavaný z bauxitovej rudy, ktorá je ťažená z pásov a tým zanecháva toxické „hlušiny“, pričom je neuveriteľne deštruktívna pre životné prostredie, .

Výroba nerastnej ocele si vyžaduje ťažbu niklu na otvorenom mori a tavenie železa, ktoré je tiež mimoriadne náročné na zdroje. Pričom veľa výrobcov používa iba pôvodné materiály, aj keď recyklovaná nehrdzavejúca oceľ a hliník sú široko dostupné.

Vo svojej knihe „Green Washed: Prečo si nemôžeme kúpiť cestu k zelenej planéte“ autorka Kendra Pierre-Louis navrhuje radikálne riešenie:

„Namiesto toho, aby sme odvážne dokazovali akí sme zelení zakúpením fľaše na vodu, nie je zelenšie robiť to, čo sme zvykli robiť predtým? Piť z verejných pitných fontán, z pohárov doma a v práci alebo jednoducho na chvíľu potlačiť smäd, kým sa nedostaneme k zdroju vody?“

Ďalším produktom sú solárne panely o ktorých sa tvrdí, že sú synonymom „čistej energie“. Teoreticky sú vynikajúcim spôsobom pre obnoviteľnú energiu, ale v skutočnosti majú dopad na ničenie životného prostredia.

Panely sa vyrábajú pri 2000 stupňov Celzia, pričom ich výroba pri tejto teplote si vyžaduje obrovské výdavky na fosílne palivá. Vyrábajú sa tiež s použitím radu prvkov vzácnych zemín, ktorých zásoba drasticky ubúda.

Problémy sa vyskytujú aj na konci životnosti solárneho panela, pretože zariadenia sa v súčasnosti neuveriteľne ťažko recyklujú. Väčšinu komponentov v strojoch nie je možné regenerovať a nakoniec dôjde k ich vyhodeniu.

PRÁVE TERAZ: Irán zadržal ďalší zahraničný tanker v Perzskom zálive. Situácia sa vyostruje!
Irán zadržal ďalší zahraničný tanker v Perzskom zálive, informujú iránske štátne médiá. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | Peter Králik/TASR


Aj keď sa zdajú byť prospešnejšou alternatívou v porovnaní so svojimi plastovými substitútmi, výroba papierových tašiek v skutočnosti spôsobuje značné škody, ktoré majú za následok aj ničenie stromov.

Výroba papierovej tašky potrebuje až štyrikrát viac energie ako pri plastovej a obvykle nemajú takú dlhú životnosť aby sa opakovane používali, narozdiel od plastových.

Výskum tiež zistil, že papier na skládkach sa zvyčajne nerozpadá rýchlejšie ako plast, pretože na väčšine skládok nie je dostatok svetla a kyslíka. Dokonca kvôli svojej objemnosti zaberajú aj viac miesta na už tak preplnených skládkach.

Na druhej strane majú výhodu, že sú recyklovateľné, aj keď proces recyklácie papiera je mimoriadne komplikovaný a náročný na zdroje, čo zahŕňa použitie obrovského množstva energie a taktiež chemikálií.

India tvrdí, že prekazila „infiltračné“ pokusy pakistanskej armády v Kašmíre
Indická armáda vyhlásila, že zabila najmenej päť Pakistancov, ktorí sa pokúsili preniknúť na vojenskú základňu v spornom Kašmíre. Boje vypukli po tom, ako Dillí vyzvalo členov výpravy, aby opustili túto oblasť kvôli bezpečnostným... Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


Čo by mohlo byť zelenšie ako zelenina pestovaná na ekologickej farme? Bohužiaľ realita sa preukázateľne líši od ružového obrazu, ktorý je všetkým predstavovaný.

V posledných desaťročiach vzniklo okolo ekologických potravín množstvo mýtov, ktoré sa stali populárnymi a ľudia im uverili. Prudký dopyt pritiahol pozornosť aj vedcov, ktorí preskúmali niektoré z týchto tvrdení, pričom výsledky nie sú potešujúce.

Najnovší výskum uverejnený v septembri 2018 v magazíne Nature zistil, že konvenčné farmy s vysokým výnosom sú v skutočnosti pre životné prostredie ideálnejšie ako ekologické farmy, pretože sú efektívnejšie a poskytujú o 20 percent viac plodín ako ekologické farmy.

Na rozdiel od vnímania mnohých ľudí je poľnohospodárstvo, ktoré využíva menej pôdy, pre životné prostredie viac vyhovujúce, pretože produkuje menej znečisťujúcich látok, spôsobuje menšie straty pôdy a využíva menej vody.

Taktiež ďalším mýtusom je, že ekologické potraviny sú zdravšie ako potraviny pestované konvenčnými metódami. Dva systematické výskumy, jeden zo Stanfordskej univerzity a druhý od Oxfordských akademikov prišli s výsledkom, že neobjavili žiadny dôkaz o tom, že ekologické potraviny sú výživnejšie alebo vedú k lepším zdravotným výsledkom pre spotrebiteľov.

TRAGÉDIA: V mexickom štáte Veracruz zastrelili novinára
Novinára Jorgeho Celestina Ruiza Vázqueza zastrelili v mexickom štáte Veracruz niekoľko dní predtým, ako mal svedčiť pred úradmi v súvislosti s vyhrážkami o prejavoch násilia proti jeho osobe, informovala v sobotu agentúra AP. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | TASR