Armáda a demonštranti v Sudáne podpísali dohodu o rozdelení moci
04 | 08 | 2019 I SITA

Sudánska armáda a prodemokratické hnutie podpísali dohodu, ktorá určuje rozdelenie moci na nadchádzajúce trojročné prechodné obdobie.


Zástupcovia oboch strán v nedeľu podpísali ústavnú deklaráciu, na základe ktorej vznikne spoločná rada, ktorá bude vládnuť zhruba tri roky, kým sa podarí zorganizovať nové voľby. Cieľom dohody je prelomiť politický pat, ktorý v krajine vznikol v apríli po zvrhnutí dlhoročného autoritárskeho prezidenta Umara al-Bašíra.

Armáda zvrhla al-Bašíra po štyroch mesiacoch protestov proti jeho 30-ročnej vláde, ktorú sprevádzali ozbrojené konflikty, občianska vojna a korupcia.

Moci v krajine sa ujala prechodná vojenská rada. Demonštranti však aj napriek tomu zostali v uliciach, pretože sa obávali, že generáli chceli zostať pri moci a zachovať istú formu autoritárskej vlády.

Takzvanú politickú deklaráciu, prvý z dvojice dokumentov, ktoré sú súčasťou dohody o rozdelení moci, podpísali zástupcovia vládnucej vojenskej rady a demonštrantov ešte minulý mesiac.

Výbuch na leteckej základni v Sýrii neprežilo 26 vojakov
Výbuch v sýrskej provincii Homs, ktorý pripisujú technickej chybe, neprežilo 26 vojakov, vrátane siedmich dôstojníkov. Informujú o tom sýrske provládne noviny Al-Watan. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | SITA