K štvrtkovému útoku na policajnú stanicu v Jemene sa prihlásil IS
02 | 08 | 2019 I TASR

 K útoku na policajnú stanicu v jemenskom meste Aden, pri ktorom vo štvrtok zahynulo najmenej 11 ľudí, sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS). Písala o tom agentúra AP.


Samovražední atentátnici pri útoku použili auto, autobus, ako aj motorky naložené výbušninami a vrútili sa do brány policajnej stanice krátko pred raňajším nástupom policajtov do služby. Útok si podľa AP vyžiadal 11 mŕtvych. Agentúra AFP informuje o 13 obetiach na životoch a veľkom množstve zranených.

Adenom vo štvrtok otriasol aj druhý útok, pri ktorom šiitskí povstalci - húsíovia - zabili počas prehliadky v tábore na západ od mesta najmenej 40 príslušníkov jemenskej armády.

V piatok následne extrémisti z teroristickej siete al-Káida napadli vojenskú základňu Mahfad v provincii Abjan, na ktorej následne zotrvali niekoľko hodín až do príchodu vládnych posíl.

"Útočníci z al-Káidy využili to, čo sa stalo (vo štvrtok) v Adene, a zaútočili na základňu Mahfad," uviedol pre AFP zdroj z prostredia jemenských bezpečnostných zložiek. Dodal, že na miesto boli "vyslané posily" a útočníci boli "zabití, alebo zahnaní na útek s podporou letectva (Saudskou Arábiou vedenej) koalície".

Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie je od roku 2015 zapojená do občianskej vojny v Jemene, kde bojuje na strane medzinárodne uznávanej jemenskej vlády proti húsíom podporovaným Iránom.

Trump uvažuje pritvrdiť  „blokádou“ alebo „karanténou“ Venezuely
Donald Trump, ktorý už uvalil niekoľko kôl sankcií voči Venezuele uviedol, že ďalším krokom USA na zvýšenie tlaku by mohlo byť zavedenie blokády alebo karantény voči tejto juhoamerickej krajine. Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič