Trump uvažuje pritvrdiť  „blokádou“ alebo „karanténou“ Venezuely
02 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Donald Trump, ktorý už uvalil niekoľko kôl sankcií voči Venezuele uviedol, že ďalším krokom USA na zvýšenie tlaku by mohlo byť zavedenie blokády alebo karantény voči tejto juhoamerickej krajine.


Na otázku, či zvažuje blokádu alebo karanténu v tejto krajine, „vzhľadom na mieru zahraničnej účasti Ruska, Číny a Iránu,“ Trump odpovedal „Áno, som,“  bez toho, aby to rozviedol. Táto stručná a bezprostredná odpoveď však vyvolala u novinárov snahu dozvedieť sa viac podrobností, avšak Trump iba strojnásobil svoju odpoveď a prehlásil: „Áno, som. Áno. Áno som.”


Tento krok by tak mohol znamenať ďalšie ťažkosti pre ľudí v krízou zasiahnutej Venezuele.



Bolo to prvýkrát, čo Trump pripustil tému skutočnej blokády Venezuely. Od uznania samozvaného „dočasného prezidenta“ Juana Guaida v januári, Washington rozpútal kolotoč tvrdých sankcií proti venezuelskému ropnému priemyslu, bankovému sektoru a jednotlivým predstavitešom krajiny. Naviac pristúpil aj k tlaku na tretie krajiny, ako je napríklad Kuba, ktoré sa rozhodli postaviť sa na stranu venezuelského prezidenta Nicolasa Madura a nútil ich, aby stiahli svoju podporu.


Koľko stojí demokracia? Maduro tvrdí, že ho chceli zabiť za 20 mil. USD
Venezuelský prezident Nicolas Maduro povedal, že zahraniční podporovatelia financovali neúspešný pokus o atentán na jeho osbu ešte minulý rok v lete a to vo výške 20 miliónov dolárov. Podľa jeho slov bola táto suma ponúknutá stúpencom opozície v... Čítať ďalej
20 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Americký minister zahraničia Mike Pompeo minulý mesiac vyzval "všetky cudzie mocnosti" k odchodu z Venezuely, aby si venezuelský ľud mohol "vziať späť" svoju krajiny, ale spôsobom prijateľným pre USA. Pod „cudzími mocnosťami“ mal Pompeo na mysli Rusko, Čínu, Irán a Kubu, ktoré neuznávajú Washingtonom pretláčanú vládu samozvanca Guaidóa.


Washington sa už vôbec nesnaží skrývať svoju otvorenú angažovanosť v zmene režimu vo Venezuele, ale Guaidó im doteraz nijako nezvíťazil. Pokus o prevrat z 30. apríla ukázal jeho nedostatočnú podporu zo strany armády ako aj obyvateľstva.


Guaidó súhlasí s novým kolom rozhovorov s Madurom, ale len s cieľom „ukončiť diktatúru“
Po týždňoch odmietania pretrvávajúcich výziev Caracasu na obnovenie dialógu, súhlasil napokon venezuelský opozičný vodca Juan Guaidó, podporovaný USA, s rokovaniami na Barbadose. Prezidenta Nicolasa Madura stále nazýva „uzurpátorom“, ktorý musí... Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič