Líbya zatvorí tri zadržiavacie strediská pre migrantov
02 | 08 | 2019 I TASR

Líbya plánuje uzatvoriť tri zo svojich najväčších zadržiavacích stredísk pre migrantov. Oznámil to líbyjský minister vnútra Fasí Bašagha. Ako v piatok informovala spravodajská stanica BBC, ide o zadržiavacie strediská v mestách Misuráta, Tádžúrá a Homs.     


Rozhodnutie ministra nasleduje po kritike, že migranti sa do strediska v Tádžúrá na severozápade Líbye vrátili po tom, ako sa v júli stalo terčom bombardovania.

Osobitný vyslanec OSN pre Líbyu Ghassan Salamé a vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová tento "hanebný" útok prirovnali k vojnovému zločinu.

Zadržiavacie stredisko pre migrantov v Tádžúrá sa nachádza neďaleko oblasti, kde bojuje líbyjská vláda, ktorú podporuje OSN, s jednotkami samozvanej Líbyjskej národnej armády (LNA) pod velením poľného maršála ChalífA Haftara.

Haftarove sily začali ešte v apríli ofenzívu s cieľom prevziať kontrolu nad hlavným mestom, ktoré je podľa neho v rukách "teroristov a milícií". Boje o Tripolis si podľa aktuálnych údajov OSN vyžiadali už viac než 1000 mŕtvych.

Organizácie, ktoré monitorujú situáciu v Líbyi, sa obávajú, že zatvorenie zmienených stredísk môže viesť k tomu, že zostávajúce strediská pre migrantov budú ešte preplnenejšie. Tiež je podľa nich pravdepodobné, že mnoho migrantov zostane v rukách obchodníkov s ľuďmi.

Trump uvažuje pritvrdiť  „blokádou“ alebo „karanténou“ Venezuely
Donald Trump, ktorý už uvalil niekoľko kôl sankcií voči Venezuele uviedol, že ďalším krokom USA na zvýšenie tlaku by mohlo byť zavedenie blokády alebo karantény voči tejto juhoamerickej krajine. Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič