Bodku za IS môže urobiť len proces podobný norimberskému, povedal právnik
30 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Tak ako v prípade nacistov bol zriadený norimberský súd, tak musí byť vytvorená podobná inštitúcia aj pre členov Islamského štátu (IS). Je potrebné, aby svet vypočul obete a aby bola odhalená pravda o ideológií tejto skupiny a stala sa tak všeobecne neprijateľná. Agentúre AFP to povedal britský právnik Karim Khan, ktorý vedie v Iraku vyšetrovanie OSN, ktorá má pomôcť odhaliť zločiny IS.


Khan prechádza Irakom už rok spolu s 80 členmi svojho tímu a snaží sa dať dokopy dôkazy a svedectvá. "Je to ohromná úloha," priznáva britský špecialista na ľudské práva. Zástupcom OSN sa začína odhaľovať osud 12 000 ľudí nájdených v 200 hromadných hroboch, preberá sa 600 000 videí so záznamami zločinov IS a 15 000 stránok s dokumentami z byrokracie IS.

"Nebola to obyčajná povstalecká skupina či mobilný odboj," zdôraznil Khan v prísnom stráženom bagdadskom sídle svojej vyšetrovacej skupiny. Pred piatimi rokmi vznikol na území zodpovedajúcom veľkosti Británie v Iraku a  Sýrii samozvaný kalifát a rozhodoval o životoch siedmich miliónov ľudí. Zaviedol svoju administratívu aj školy a začal vynucovať svoju verziu islamu, ktorá zahŕňala stredoveké tresty podľa najprísnejšieho výkladu práva šaría.

EXTRÉMNE RÝCHLY KALIŇÁK: Policajti mu naparili pokutu, v Bratislave prekročil rýchlosť cez 40 km/h!
Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák sa ponáhľal boh vie kam, no mal smolu - spozorovali ho policajti, ktorí mu naparili pokutu. Či bola primeraná, zhodnoťte sami. Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | Peter Bachan


IS príslušníkov menšín alebo ľudí, ktorý označil za odpadlíkov, zabíjal po tisícoch, mučil ich, zotročoval a ich deti poslal bojovať. "Nič nebolo tabu. Kto by si v 21. storočí dokázal predstaviť križovanie, upaľovanie v klietkach, sexuálne zotročovanie, zhadzovanie zo striech, stínanie hláv? To všetko pred kamerami, "zhrnul IS Khan.

"Napriek všetkej hrôze tie zločiny nie sú nové. Čo je v prípade IS novej, existuje ideológia, o ktorú sa táto zločinecká skupina oprela, tak ako to pred ňou robili nacisti, "zdôraznil advokát.

Nemecký nacizmus sa riešil v Norimbergu, ktorý dal v rokoch 1945 a 1946 priestor historicky prvému medzinárodnému tribunálu vytvorenému na účely súdiť nacistické vojnové zločiny. K tým patrí okrem iného vyvraždenie šiestich miliónov Židov.

Ukrajinského kapitána podozrivého zo spôsobenia zrážky výletnej lode opäť vzali do väzby
Ukrajinského kapitána výletnej lode Viking Sigyn Jurija C., ktorý je podozrivý zo spôsobenia tragickej zrážky lodí a ktorého 12. júna prepustili z vyšetrovacej väzby na kauciu, opäť vzali do väzby. Informoval o tom v utorok spravodajský server... Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | TASR


V dnešnej dobe sú denne alebo skoro denne vynášané rozsudky nad Iračanmi a často sú to tresty smrti. Pri procesoch nefigurujú svedkovia a jediným bodom obžaloby je príslušnosť k IS bez ďalších podrobností alebo špecifikácie zločinov. Khan však zdôrazňuje, že jediným prostriedkom, ako za IS urobiť bodku, sú verejné procesy, zverejnenie dôkazov a svedectiev kdekoľvek na svete.

"Irak i ľudstvo potrebujú po ére IS Norimberg. Po vtedajšom procese nemohol byť nikto braný vážne, kto by obhajoval princípy Mein Kampf; zaktivovalo by to varovné signály kolektívneho svedomia, "myslí si Khan. Norimberg podľa neho tiež "oddelil jed fašizmu od nemeckého národa" tým, že preukázal, že neexistuje kolektívna vina, ale jedinci, ktorí nesú zodpovednosť a ktorí boli odsúdení.

Proces s IS "by mohol pomôcť oddeliť jed ideológie IS (ktorý sa hlásil k sunnitskému islamu) od komunity irackých sunnitov", myslí Khan. Sunniti sú v Iraku v menšine, dve tretiny Iračanov sú šiiti. Tak ako "Norimberg poučil Nemecko a Európu", pomohol by aj proces s IS "Iraku a ďalším častiam sveta, kde môžu existovať občania ovplyvniteľní propagandou" tejto skupiny, dodal Khan.

V americkom policajnom múzeu majú vystavený slovenský pas
V múzeu polície okresu Prince William neďaleko amerického hlavného mesta Washingtonu majú vystavený slovenský pas - konkrétne pas bývalého štvornohého policajta. A hoci dnes už neslúži, stále naňho spomínajú. Bol to vynikajúci partner, povedal pre... Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | TASR


"Ideológia IS bude zbavená tajomstva a verejnosť si uvedomí zjavnú pravdu: Ide o najmenší islamský štát, aký kedy existoval," Khan si je istý, ktorého ľudia sa snažia objasniť, či sa IS dopúšťal zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov alebo genocídy. Khan tiež povedal, že dôkazy z hromadných hrobov, zo stanov vysídlencov alebo archívov IS sa nehľadajú preto, aby skrášlili písací stôl: "Do dvoch mesiacov uvidíte, že dodáme materiál pre vyšetrovanie v niektorých krajinách." Štáty neupresnil.

Informácie získané tímom OSN ako prvý dostáva Irak, ale Khan hovorí, že na mieste nezáleží. Pre vytvorenie medzinárodného tribunálu volá niekoľko krajín, nie je ale pravdepodobné, že vznikne v blízkej dobe.

"Je potrebné zabezpečiť obetiam, aby bol ich hlas vypočutý," usudzuje Khan. Ľudia, ktorí boli tri roky umlčaní propagandou IS a boji, môžu skončiť zabudnutí v Iraku aj v ére po Islamskom štáte.

Senát neprelomil Trumpovo veto zákazu predaja zbraní Saudskej Arábii
Senátu amerického Kongresu sa nepodarilo v pondelok prelomiť veto prezidenta Donalda Trumpa týkajúce sa kongresových uznesení zakazujúcich predaj zbraní za miliardy dolárov Saudskej Arábii. Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | TASR