ÚPVII vyhlásil výzvu na desaťmiliónový projekt Štatistického úradu SR
29 | 07 | 2019 I SITA

Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) vyhlásil v pondelok výzvu na projekt, ktorým sa má znížiť administratívna záťaž podnikateľov pri štatistickom zisťovaní. Projekt, ktorý si vyžiada viac ako 10 miliónov eur a ďalších 16 miliónov eur za desaťročnú prevádzku, má podľa úradu okrem zníženia administratívnej záťaže podnikateľov tiež zefektívniť zber ekonomických dát, zvýšiť konzistenciu zbieraných údajov a v neposlednom rade znížiť náklady na štatistické zisťovanie. Zmeny by mal do praxe zaviesť od roku 2022.


Podnikateľské subjekty nad 20 zamestnancov v súčasnosti pritom pravidelne vypĺňajú až 14 zisťovaní cielených na dáta o chode firiem, ako napríklad dáta o objeme produkcie, zamestnancoch, štruktúre nákladov a výdavkov, investíciách, mzdách a mnohé ďalšie. Rovnaká povinnosť, ale formou náhodného výberu sa týka aj menších podnikov a živnostníkov. Napríklad výkaz o práci vypĺňa každý štvrťrok viac ako 53 000 spravodajských jednotiek a každej z nich trvá vyplnenie jedného dotazníka v priemere 46 minút.

MISTRÍK REAGUJE: Danko "perverzne dehonestuje" výsledky našej práce, odkázal šéfovi parlamentu
Úspešný slovenský vedec a kandidát na prezidenta Robert Mistrík cez Facebook reagoval na medializované informácie ohľadom predaja jeho firmy. Predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi tiež poslal ostrý odkaz. Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Cieľom projektu je preto vybudovať spoločnú platformu pre všetky štatistické zisťovania a zabezpečiť zdieľanie informácií medzi všetkými zložkami Národného štatistického systému (NŠS). Aktuálne tento zber zabezpečuje 13 organizácií s koordináciou Štatistického úradu SR. Zavedením projektu do praxe sa podľa úradu vicepremiéra okrem iného zefektívni a zautomatizuje vypĺňanie dotazníkov pre firmy, odstránia sa procesy s nízkou pridanou hodnotou a podnikatelia ušetria 2,3 milióna eur v podobe zníženia času potrebného na splnenie svojich štatistických povinností.

Národný projekt Štatistického úradu SR s názvom Jednotný informačný systém štatistických údajov hodnotili aj odborníci zo Slovensko.Digital. Samotný zámer znížiť administratívnu záťaž pri štatistickom zisťovaní považujú za správny, avšak mal podľa nich prísť už skôr. Kritika zo strany odborníkov však smerovala najmä na náklady projektu. „Opodstatnenosť nákladov projektu nie je možné z dostupných materiálov vyhodnotiť a javia sa ako neúmerne vysoké vzhľadom na poskytovanú funkcionalitu,“ uviedli vo svojom hodnotení s tým, že Štatistický úrad SR prisľúbil tieto informácie sprístupniť.

Minimálna mzda by sa mala radikálne zvýšiť, o viac ako 40 eur, tvrdí Fico
Minimálna mzda by sa mala od začiatku budúceho roka radikálne zvýšiť. Po rokovaní s odborármi to uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico. "Zvýšenie minimálnej mzdy v roku 2020 musí byť vyššie ako ostatné zvýšenie minimálnej mzdy," povedal. Ako... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | SITA